Løbeskade i hasemusklerne (balle/baglår)
Hasemusklerne, er de muskler der løber på bagsiden af låret, fra ballerne og ned til knæhaserne. Hasemusklerne belastes specielt ved løb på bakker, spurter og intervaltræning. Når hasemusklerne bliver overbelastede, er for svage eller for stramme, giver det smerter under løb. Smerter i hasemusklerne kan være en lokal fibersprængning i baglåret, eller en overbelastning/irritation i nervevæv.
Hasemusklerne er også hyppigt udsat for strækskader, som sker ved eksplosive spurter. En strækskade i baglåret, er en overstrækning af musklen, der river nogle af muskelfibrene over. Overrivningen af muskelfibre sker på overgangen mellem muskel og sene. I forbindelse med overrivningen opstår en blødning.
Denne blødning øger omfanget af skaden, den giver smerter, og medfører ofte en lang behandlingstid. Blødningen øger risikoen for senere skader i form af forkalkninger.
Hvem er i fare for at få skader i hasemusklerne?
Personer der har for svage hasemuskler, og forsøger at løbe eksplosivt, er særligt udsatte for forstrækningsskader. Personer der løber uden at varme op først. Personer med for lange eller for korte hasemuskler. Hvor ulogisk det end lyder, er meget flexible personer mere udsatte for skader i hasemusklerne, fordi deres overdrevent udstrakte muskler, er mere sårbare overfor skader. Meget stive personer som ikke kan nå deres tæer, eller personer der har stillesiddende arbejde er ekstra udsatte. En ubalance i musklerne øger også risikoen for skader.
Symptomer på skader i hasemusklerne
Så snart skaden sker, mærker du smerter på bagsiden af låret. I langt de fleste tilfælde kan du ikke fortsætte dit løb, fordi du mister kræfterne i baglåret og fordi det gør for ondt. I de fleste tilfælde kan du mærke en lille fordybning, der hvor afrivningen er sket. Blødning i området giver en blodansamling.
Kan man løbe igennem det?
Hvis smerterne kommer pludseligt, og området har blå mærker, kan du ikke fortsætte med at løbe. Du har brug for pause, indtil skaden er helet op igen. Disse skader kan tage måneder om at hele op. Hvis du løber inden skaden er helet op, kan skaden blive kronisk. Du kan ikke påbegynde løbetræningen, før du igen befinder dig i den grønne zone, hvor du er helt smertefri. Løb i langsomt tempo, og ikke for langt når du starter op igen. Løb på løbebånd, så du ikke udsætter hasemusklerne for unødig belastning. Ingen intervaltræning eller spurter den første måned. I den periode hvor man ikke kan løbe, kan man med fordel cykle og svømme.
Genoptræning af løbeskader i hasemusklerne
For at begrænse skaden, skal der ises flere gange dagligt, såsnart skaden er sket. Benet skal holdes i ro, og gerne hæves opad, når du ligger ned. Hold pause fra alle aktiviteter i en uge. Efter en uge kan du cykle på kondicykel, som stimulerer blodcirkulationen på det skadede område, og derved fremmer helingsprocessen. Udstrækningsøvelser er vigtigt, men pas på med overstrækning. Det må ikke gøre ondt. Massage og fysioterapi er rigtig godt. Styrk dine muskler på bagsiden af låret gennem styrketræning. Træningsintensiteten skal øges med stor forsigtighed, så du ikke får tilbagefald.
Operation kan være nødvendig, hvis musklerne er revet helt over.
Hvordan forebygger man tilbagefald af skader i hasemusklerne?
Lig på ryggen med fødderne op på en stol eller en træningsbold . Løft dine hofter op fra gulvet , og løft derefter det ene ben op i luften. Sænk dine hofter langsomt tilbage til gulvet. Gentag øvelsen med det andet ben. Brug kompressionsstrømper, for at øge blodgennemstrømningen. Prognosen for skader i hasemusklerne, er for de flestes tilfælde gode, hvis genoptræning foretages korrekt, og med stor tålmodighed. Du kan være tilbage i din løbetræning efter få uger. Ved for tidlig opstart, eller for hurtig øgning af træningsintensiteten, kan føre til en meget langvarig skade.