Løbeskader, og hvordan man undgår dem
I den ideelle løbers fantasiverden, ville hvert løbeskridt være smerte- og skadesfri, men sådan hænger det desværre ikke altid sammen. Tror ikke der er mange løbere, som ikke har haft problemer fra tid til anden. Virkeligheden er, at mange løbere konstant har problemer med enten fødder, knæ, lægmuskel, hofte, baglår, hoftebøjer, lider af forstrækninger eller små fibersprængninger.
De fleste af disse småskader, kræver ikke direkte pause fra løbetræningen, hvis de behandles i tide, men bremser dig i at løbe ligeså langt, hurtigt og ofte som du plejer at gøre.
Man kan ikke nyde løbeturen på samme måde, når man ikke er helt skadesfri, og det er naturligvis meget fustrerende.
De fleste løbeskader opstår på grund af forkert træningsplanlægning. Mange løbere sætter distancen, intensiteten og hastigheden op for hurtigt. En god tommelfingerregel er, at kroppen kun tåler en stigning i både hastighed, distance og belastning på 10% om ugen. Når der ikke opstår en god balance mellem træning og restitution, får man skader. Seneskaderne er de værste, fordi de tit er under opsejling i flere uger, før man mærker smerterne. Man kan løbe sig igennem de fleste skader, hvis man lytter til kroppen, identificerer problemet, og ændrer træningen derefter.
Man kan dele løbeskader op i flere zoner. Hvis du har alvorlige løbeskader, som stress frakturer, befinder du dig i den røde zone, og bliver nødt til, at give kroppen tid til at hele, inden du genoptager løbetræningen. Alt efter hvilken skade man har pådraget sig, kan pausen vare alt fra en uge til mange måneder. Det afhænger helt af, hvor hurtigt man har reageret på den pågældende skade. Jo længere tid man ignorerer skadens omfang, og fortsætter med at løbe, jo længere tid kan pausen være. I den modsatte ende har vi den grønne zone. Skader der opstår i denne zone, er forbigående ømhed og smerter, som forsvinder igen efter et par dage. I midten har vi den gule zone, som burde være gråzonen for løbeskader. Man sidder fast i midten, og er ikke alvorlig skadet, men skaden forsvinder heller ikke, fordi man fortsætter med at løbe. Befinder man sig i den gule zone for længe, kan det udvikle sig til en skade i den røde zone, hvor man bliver tvunget til at holde en længerevarende pause.
Om du ender i den røde zone, hænger fast i den gule zone, eller vender tilbage til den grønne zone, afhænger i høj grad af, hvordan du reagerer, når de første tegn på smerter melder sig. Faktum er, at ofte kan du nøjes med et par dage væk fra løbetræningen, men hvis du fortsætter uden at reagere på smerten, kan du komme ud for, at skulle tage en lang pause. Det er med andre ord, ikke alle smerter der bare skal løbes væk. Du kan reducere risikoen for at ende i den røde zone, hvis du afkorter distancen, reducerer intensiteten af dine løb, og starter en eller anden form for behandling af problemet. Det kan være en forebyggelsesstrategi som styrketræning, udstrækning, nedkøling og opvarmning af problemområdet, massage eller fysioterapi.