FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


De bedste kost tips

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-26 15:33:23

De fleste ved, at nøglen til et succesfuldt vægttab, er en kombination af sund mad og masser af motion. Det lyder jo ligesom ret simpelt, men desværre kan det være rigtigt svært for mange, at udføre i praksis.

Nogle personer begynder at planlægge en slankekur eller en decideret livsstilændring, men de taber sig ikke, selvom de udmærket kender hemmeligheden bag et vægttab.

Selvom et vægttab kan føles eller synes uopnåeligt for mange, er der her nogle tips til, hvad du bør og absolut ikke bør gøre, hvis du gerne vil tabe dig.

Kvinde der holder skål med sund salat

Her er nogle nyttige vægttabs tips, som du let kan følge

1 Drik masser af vand

Folk tror ofte de er sultne, mens de i virkeligheden bare er tørstige. Du ender derfor med at spise mad og indtage flere kalorier, selvom et glas vand sagtens kunne have løst problemet. Hvis du føler dig sulten, drik et glas vand først. Vent så fem minutter for at se om din sultfølelse aftager. Hvis du ikke er fan af almindeligt vand, kan du tilføje frisk citron eller andet for en anderledes smag. Undersøgelser viser også, at når man drikker meget vand, kan det hjælpe med et vægttab. (1)

2 Er du virkelig sulten?

Når du er sulten, så prøv at kontrollere de fysiske tegn på sult først. Sommetider tager du nemlig fejl. Vi spiser ofte bare fordi vi keder os. Hvis du virkelig er sulten, vil du føle dig glad og tilfreds, efter du har spist noget. Hvis du ikke var rigtig sulten, vil du føle dig lettere oppustet, træt og overmæt.

3 Tilføj flere forskellige madvarer til din daglige kost

De fleste personer kigger på deres kostindtag, og tænker over hvilke fødevarer de kan fjerne fra kosten. Prøv at tænke lidt anderledes, og overvej hvad du kan tilføre i stedet for. Fokuser mere på at få mindst 5-9 portioner af frugt og grøntsager dagligt. Hovedparten af de portioner skal være grøntsager. Tilføjelse af mere frugt og grønt til din kost, giver ikke anledning til overspisning, da denne fødevaregruppe fortrænger fedtholdige fødevarer fra din kost. Derudover er frugter og grøntsager virkelig gode for kroppen, da de giver dig sygdomsbekæmpende næringsstoffer, og antioxidanter. Du behøver ikke kun at spise dine grøntsager rå. Du kan også tilberede dem på forskellige måder, og med mange forskellige krydderier.

4 Forkæl dig selv fra tid til anden

De fleste mennesker der forsøger at begrænse deres livretter, kommer ofte til at føle et stort afsavn. I stedet for helt at fjerne dine favoritretter, kan du forkæle dig selv med en af dem fra tid til anden. Det betyder en gang om ugen. Hvis du virkelig kæmper mod trangen til chokolade, chips eller kager, så spis kun et lille stykke chokolade, eller et par chips, eller et lille stykke kage. På denne måde vil du ikke føle dig så dårligt stillet. Der findes også masser af sunde snacks som er gode alternativer, når du har trangen til noget sødt eller saltet.

5 Mindre måltider i løbet af dagen

Vægttab bliver en succes, når du indtager færre kalorier end du forbrænder. Men at indtage færre kalorier, bliver en udfordrende opgave hvisdu føler dig sulten hele tiden. Derfor anbefales det, at spise 6 mindre måltider hver dag, så der ikke går for langt til imellem hvert måltid.

Undersøgelser har vist, at personer, der spiser 6 mindre måltider i løbet af dagen, kontrollerer deres appetit og deres vægt meget bedre, end dem der kun spiser 3 hovedmåltider. (2)

6 Spis flere proteiner i hvert måltid

Protein mætter meget mere end kulhydrater, og kan være det bedste våben, du kan bruge til et succesfuldt vægttab. Når du tilføjer mere protein til din kost, bevarer du din muskelmasse, og du fremmer samtidig en bedre forbrænding af fedt. Sørg for, at du får proteiner fra sunde kilder som magert kød, fisk, bønner, nødder, ost og yoghurt.

7 Ikke spise efter aftensmaden

De fleste mennesker må indrømme, at de får et spiseanfald efter aftensmaden eller langt ud på natten. De fleste personer der står op om natten og spiser, gør det egentlig ikke på grund af sult, men det er blevet en rigtig dårlig vane. Hvis du har svært ved at holde dig væk fra mellemmåltider om natten, så prøv at udskifte dine snacks, med mad der har et lavt kalorieindhold.

8 Brug krydderier i din mad

Tilføjelse af krydderier til din mad, er en fantastisk måde at forbedre smagen på, uden at tilføje fedt eller ekstra kalorier. Bortset fra det, stimulerer det også dine smagsløg på den gode måde, og efterlader dig meget mere tilfreds. Hvis du spiser stærkt mad, får du mindre trang til søde sager senere på aftenen.

9 Lav en smart udskiftning

Nogle gange kan et sundere alternativ til en bestemt fødevare, hjælpe dig et langt stykke af vejen mod et varigt vægttab. Hvis du mindsker dit indtag af pasta, ris og kartofler, og erstatter disse med fiberrige grøntsager, kan du sagtens gå en buksestørrelse eller to ned indenfor et år. Reduktion af stivelse og simple kulhydrater, sparer dig for 100-200 kalorier pr. måltid. Alternativt kan du spise kulhydrater med resistent stivelse, som fremmer vægttab på mere end en måde.

10 Køb sund mad til køleskabet og køkkenskabene

Køb en masse sunde snack, der altid ligger klar til brug. Hvis du har sunde snack og basisfødevarer, som du kan forberede på fem til ti minutter, vil du være mindre tilbøjelige til at ringe til dit lokale pizzabud. Basisvarerne kunne være:

  • Rigtige popkorn du selv skal lave
  • Frosne grøntsager
  • Frugt
  • Nødder
  • Hakkede tomater
  • Tomater
  • Fuldkorns pitabrød og wraps
  • Brune ris
  • Tun

På få minutter kan du nemt lave et mellemmåltid, der vil tilfredsstille dig.

Du må ikke have slik, is og kager i skabene, for så bliver fristelserne alt for store. Hvis du skal have søde ting i hjemmet, skal det være frisk frugt, som kan være lige så lækre som mange desserter.

11 Spis sundt når du spiser ude

Hold dine portionsstørrelser under kontrol, ved at bestille børnemåltider. De fleste restauranter har store portioner, så hvis du bestiller børneportioner, spiser du mindre og holder dit kalorieindtag i skak.

12 Metoder til at lindre stress

Nogle gange har folk tendens til at spise mere, når de står over for en stresset situation. I stedet for at vende sig imod pizza, kager og is når du er stresset, så prøv nogle ikke madrelaterede alternativer. En hurtig afslappende gåtur, et par kapitler af en god bog, 30 minutters meditation eller en kropsmassage, vil lindre din stress, og du undgår på den måde overspisning.

13 Hold dig fysisk aktiv

Hold din krop fysisk aktiv. Fysisk aktivitet bør være en livslang livsstil, og bør altid få dig til at føle dig godt tilpas, uanset om du forsøger at tabe dig eller ej.

Igen, det er godt at huske på, at nøglen til et vellykket vægttab, ikke nødvendigvis er et mysterium, og det er så simpelt som at spise mindre, og dyrke mere motion. Selvom der lyder ret simpelt, kan det somme tider være svært at følge i den virkelige verden, hvor krav, fristelser og andre faktorer spiller ind. Husk at holde disse enkle ting i tankerne, når det kommer til slankekure og vægttab. Spis smart og vær fysisk aktiv, og resten vil kommer til dig helt automatisk!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred