FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvor meget vand skal man drikke om dagen?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-13 12:29:46

Vand er afgørende for, at opretholde et godt helbred, men behovet varierer naturligvis fra person til person. Disse retningslinjer sikrer, at du drikker nok væske.

Hvor meget vand skal du drikke hver dag? Det er et simpelt spørgsmål, dog uden lette svar. Diverse undersøgelser er kommet med forskellige anbefalinger i årenes løb. I virkeligheden afhænger dit daglige vandindtag af mange forskellige faktorer. Er du mand eller kvinde? Hvor aktiv er du? Hvordan er dit helbred? Hvor gammel er du?

Kold vand i glas

Selvom man ikke kan lave én formel, der passer til alle, er det vigtigt at kende kroppens behov for vand.

Sundhedsmæssige fordele ved vand

Vand er det vigtigste kemiske komponent i kroppen, og udgør omkring 60 procent af din kropsvægt. Alle systemer i kroppen er afhængig af vand. Toksiner, som er affaldsstoffer, bliver skyllet ud af de vitale organer. Vand bærer næringsstoffer rundt til cellerne, og skaber et tilpas fugtigt miljø for øre-, næse- og halsvæv.

Mangel på vand kan føre til dehydrering af kroppen. Denne tilstand opstår, når du ikke længere har vand nok i kroppen til, at udføre normale funktioner. Selv en mild dehydrering kan dræne dig for energi, og gøre dig sløv og ugidelig.

Hvor meget vand har du brug for?

Hver dag mister du vand gennem din ånde, sved, urin og afføring. For at din krop fungerer optimalt, skal du altså konstant forny din vandforsyning, som sker ved indtagelse af drikke-og fødevarer, der indeholder vand.

Så hvor meget væske, har den gennemsnitlige sunde voksne, der bor i et tempereret klima så brug for? Mænd har brug for ca. 3 liter væske om dagen, og kvinder har brug for ca. 2,2 liter væske om dagen.

Vi indtager ca. 1 liter væske gennem kosten dagligt, hvis vi spiser en normal sund og varieret kost. (1)

 
 

Faktorer, der påvirker dit vandbehov

Du skal ændre dit samlede væskeindtag, efter hvor fysisk aktiv du er, hvor i verden du befinder dig, din helbredstilstand, og hvis du er gravid eller ammer.

Motion

Hvis du dyrker motion, der får sveden frem på panden, skal du drikke mere vand, for at kompensere for dit væsketab. Hvis du dyrker motion i ca. en halv time, bør du indtage en halv liter vand ekstra om dagen. Hvis du dyrker motion i mere end en time om dagen, skal du øge væskeindtaget yderligere. Hvor meget ekstra væske du har brug for, afhænger af hvor meget du sveder under din fysiske aktivitet, og varigheden og typen af ​​motion. Under langvarige højintensitets motion, er det bedst for dig at drikke sportsdrikke indeholdende natrium. Sportsdrikken erstatter det natrium, du sveder ud gennem kroppen. Du skal fortsætte med indtagelse af væske, et godt stykke tid efter endt træning.

Cardio-træning før eller efter styrketræning

Miljø

Varmt og fugtigt vejr, kan få dig til at svede mere end normalt, og dit væskebehov stiger derfor også. Om vinteren, hvor vi mest opholder os i en opvarmet indendørs luft, mister huden en stor del af sin fugt. Endvidere kan højder på mere 2.500 meter, udløse øget vandladning og hurtigere vejrtrækning. Hvis du er på skiferie oppe i højderne, har du altså også brug for mere væske, også selvom du ikke er aktiv skiløber.

Sygdomme og sundhedsmæssige forhold

Når du har feber, kaster op eller har diarré, mister din krop rigtig meget væske. I hvert af disse tilfælde, bør du drikke meget mere vand. Du har brug for øget væskeindtagelse, hvis du får blære- eller urinvejsinfektioner. Hvis du får hjertesvigt, og visse typer af nyre-, lever- og binyresygdomme, forringer du kroppens evne til at udskille vand, så i disse situationer skal man nedsætte forbruget.

Graviditet eller amning

Gravide kvinder, og kvinder der ammer har brug for mere væske. Gravide kvinder bør indtage 2,3 liter væske om dagen, mens kvinder der ammer har brug for 3,1 liter væske om dagen.

Andre kilder til væske

Selvom det er en god idé, altid at have vand indenfor ens rækkevidde, får man også væske fra andre føde- og drikkevarer. Mange frugter og grøntsager indeholder rigtig meget vand. Tomater og vandmelon indeholder f.eks. 90 % vand. Drikkevarer som mælk og juice er hovedsageligt sammensat af vand. Selv øl, vin og koffeinholdige drikkevarer, såsom kaffe, te eller sodavand – bidrager til dit væskebehov, men bør dog ikke være en fast del af dit daglige væskeindtag. Vand vil altid være den bedste kilde, fordi vand er kaloriefrit, billigt og let tilgængeligt.

Hvordan ved du om du får nok væske?

Hvis du indtager nok væske, føler du dig generelt sjældent tørstig. Du producerer 1,5 liter eller mere farveløs eller lysegul urin om dagen.

Kan man drikke for meget vand?

Det er ualmindeligt, men det er faktisk muligt, at drikke for meget vand. Hvis man drikker for meget vand, kan man ødelægge nyrefunktionen. Vi har et net af vandkanaler i cellemembranen, som transporterer vand og salt ud og ind af kroppens celler. Hvis man over en længere periode drikker for meget vand, ødelægger man disse kanaler. Det betyder, at kroppen bliver dehydreret ved fysisk aktivitet, eller hvis man opholder sig i en varmt og fugtigt klima.

Kan man dø af, at drikke for meget vand?

Ja det kan man. Det er absolut ikke sundt, hvis man drikker 4-5 liter vand om dagen. Når man drikker alt for meget vand, ændrer man på kroppens saltbalance, og kan få vandforgiftning, som kan være livsfarligt. Symptomer på vandforgiftning er svimmelhed og almen utilpashed. (2) (3)

Hvad gør salt ved kroppen?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred