FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


9 bedste fødevarer for vægttab

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-07 10:23:31

Der findes visse fødevarer, som kan betragtes som ”power foods”, når det kommer til vægttab. Power foods gør dig sundere, og reducerer risikoen for adskillige farlige sygdomme, samtidig med at de øger dit energiniveau, fokus og mentale skarphed. Det bedste af det hele er, at du får alle disse ting fra naturlige fødevarer, der ikke indeholder nogen former for kemikalier, kunstige sødestoffer og andre ødelæggende ting for kroppen.

gaffel med målebånd

Her er en liste med 9 power foods, og hvordan de hjælper dig til et vægttab

1 Søde kartofler

Når du tænker på fødevarer der er gode for vægttab, er søde kartofler nok umiddelbart ikke en af dem, fordi de indeholder stivelsesholdige kulhydrater. Søde kartofler er dog ikke som andre stivelsesholdige fødevarer, fordi den indeholder kulhydrater med resistent stivelse. Det er et af dine bedste våben, når det kommer til succes med vægttab. Derudover har søde kartofler et meget høj indhold af fiber. En kost med et højt fiberindtag hjælper dig til et vægttab. Det holder dig mæt i meget lang tid, nedsætter din appetit, og reducerer trangen til søde sager. Søde kartofler indeholder også kalium og C-vitaminer. (1) (2)

En sød kartoffel indeholder ca. 160 kalorier, og du får rigtig meget mad for de få kalorier.
Søde kartofler kan enten tilberedes som bagte kartofler, kartofler i skiver i ovn, de kan koges og moses som kartoffelmos, eller bruges i supper. 

Faktum er: Søde kartofler kan hjælpe dig til vægttab, fordi de indeholder resistent stivelse og har et højt fiberindhold.

2 Blåbær

Blåbær er fremragende når det kommer det vægttab, fordi de har evnen til at reducere det farlige mavefedt, og samtidig har et meget lavt kalorieindhold. (3)

Blåbær er en superfood, på grund af dens høje indhold af C-vitaminer, kalium og antioxidanter. Antioxidanterne i blåbær reducerer de farlige frie radikaler og inflammation i kroppen, som kan føre til mange forskellige alvorlige sygdomme samt vægtøgning.

Blåbær indeholder de gode opløselige fibre og resistent stivelse, som begge fører til vægttab. Blåbær indeholder også garvesyre, som reducerer inflammation i fordøjelsessystemet.

100 gram blåbær indeholder kun 57 kalorier. Blåbær er rigtig gode i smoothies, og smager fantastisk oven på havregryn i stedet for sukker. Du kan også bare spise dem lige som de er.

Faktum er: Blåbær kan reducere fedt omkring maveregionen. Blåbær indeholder resistent stivelse og opløselige fibre, som begge er ekstrem gode for vægttab.

3 Bananer

Bananer betragtes ofte som en frugt med et højt kalorieindhold, men de er faktisk rigtig gode, når det kommer til et succesfuldt vægttab. Bananer indeholde nemlig også kulhydrater med resistent stivelse, som både fremmer vægttab og holder dit blodsukker stabilt.

Bananer har også et højt indhold af fibre, så de holder dig mæt i længere tid. Har du brug for hurtig energi, er bananer det perfekte valg. Bananer indeholder flere gavnlige næringsstoffer, og har et højt indhold af kalium og B6-vitamin og C-vitamin. Derudover indeholder bananer potassium, som kan hjælpe med at sænke blodtrykket. (4)

En medium banan indeholder ca. 100 kalorier. Det gør den rigtig god som en sund snack mellem hovedmåltiderne.

Faktum er: Bananer er rigtig gode for vægttab. De har et højt fiberindhold, og indeholder kulhydrater med resistent stivelse. De er perfekte som en sund snack.

4 Broccoli

Hvis du gerne vil tabe dig, skal broccoli introduceres til din kost flere gange om ugen. Broccoli har et højt indhold af essentielle fibre, vitaminer og mineraler. Broccoli er en superfood, som giver dig rigtig mange sundhedsfordele ud over vægttab. (5)

Broccoli indeholder vigtige antioxidanter der forhindrer inflammation i kroppen, som kan være medvirkende til, at du har svært ved at tabe dig. Broccoli har også anti-cancer egenskaber, som reducerer din risiko for at få kræft. (6)

Broccoli er en god kilde til C-, K, A- B6 og B2 vitaminer, folat, magnesium, protein og de vigtige omega-3 fedtsyrer. 100 gram broccoli indeholder kun 34 kalorier, og det er en grøntsag der virkelig mætter. Spis også gerne broccoli som snack. Husk på, at jo mindre du tilbereder dine grøntsager, jo flere vitaminer og mineraler får du.

Faktum er: Broccoli er en superfood, når det kommer til vægttab. Broccoli indeholder næsten ingen kalorier, men masser af fibre, protein og essentielle næringsstoffer, som kan holde dig mæt i lang tid. Broccoli reducerer risikoen for mange forskellige alvorlige sygdomme.

5 Spinat

Spinat er en sand superfood når det kommer til både vægttab og ernæringsmæssigt. Spinat reducerer din trang til søde sager og junkfood med op til 95%, og fremmer vægttab med op til 43%. Når trangen til usunde fødevarer forsvinder, bliver det meget nemmere at opnå et vægttab. (7) (8)

Spinat er en rigtig god kilde til jern, folat, magnesium, calcium, fibre, og masser af antioxidanter der bekæmper alvorlige sygdomme, de frie radikaler og inflammation i kroppen. (9)

100 gram spinat indeholder kun 23 kalorier. Du får altså rigtig mange næringsstoffer for få kalorier. Spis gerne spinat hver dag i dine smoothies, salater, wokretter, eller f.eks. i sunde wraps. Lav en smoothie med babyspinat om morgenen, så din trang til usunde fødevarer forsvinder resten af dagen.

Faktum er: Spinat reducerer trangen til søde sager og junkfood med op til 95%, og fremmer vægttab med op til 43%. Spinat forhindrer mange forskellige alvorlige sygdomme og inflammation i kroppen.

6 Æbler

Æbler er et af de frugter der kan hjælpe dig til et vægttab, på grund af dens fiberindhold og lave kalorieindhold. Når man spiser fiberholdige fødevarer, reducerer man mængden af kalorier der optages fra andre fødevarer. Fiberholdige fødevarer er det bedste våben, når det kommer til vægttab. (10)

Æbler indeholder et hav af vigtige mikronæringsstoffer, antioxidanter, vitaminer og mineraler, som beskytter kroppen mod forskellige sygdomme, reducerer inflammation i kroppen, og holder din hud sund. Æbler indeholder A-, B-, C-, E-, K-vitaminer, og fibre. Et medium æble indeholder 95 kalorier. Æbler er god som snack og i smoothies, men husk at spise skrællen også, hvis du vil ha glæde af de mange sundhedsfordele æbler kan give dig.

Faktum er: Æbler kan hjælpe dig til et vægttab pga. deres høje indhold af fibre. Fibre reducerer mængden af kalorier der bliver optaget fra andre fødevarer.

7 Bønner

Grønne bønner kan i den grad hjælpe dig til et vægttab af flere årsager. Bønner har et højt indhold af protein, og kan let erstatte noget af det protein du får fra kød. Det betyder, at du kan få en god mængde protein (som holder dig mæt længe), med et meget lavere kalorieindhold. 100 gram grønne bønner indeholder kun 31 kalorier, hvor 100 gram kyllingebryst indeholder 165 kalorier. Du kan altså spise 500 gram bønner, for samme kalorieindhold som 100 gram kyllingebryst. Derudover giver grønne bønner dig forskellige vitaminer og mineraler, som du ikke får fra kød. I grønne bønner får du K-, E,-C- og B-vitaminer, folat, mangan, kobber, magnesium, calcium, jern, fosfor, kalium, cholin og omega-3 fedtsyrer.

Grønne bønner har et meget højt fiberindhold, som er nøglen til vægttab. Kombinationen af protein og fiber gør grønne bønner overlegen, når det kommer til fødevarer for vægttab. Grønne bønner indeholder både opløselige og uopløselige fibre, som holder tarmsystemet sundt og forhindrer forstoppelse.

Faktum er: Kombinationen af protein og fiber gør grønne bønner perfekte for vægttab.

8 Laks

Laks i sig selv fremmer ikke vægttab, men laks er noget af det sundeste protein du kan spise, og bør være en fast del af din kostplan to gange om ugen. Laks er en af de eneste fødevarer, der naturligt indeholder D-vitamin, som vi ofte får alt for lidt af, og specielt om vinteren. 100 gram laks dækker næsten 70% af dit daglige behov for D-vitamin. 100 gram laks indeholder kun ca. 125 kalorier. Selvom den betragtes som en fed fisk, indeholder den altså færre kalorier end 100 gram kyllingebryst.

Laks er den bedste kilde til omega-3 fedtsyrer, og giver dig alle de sunde fedtstoffer du har behov for. Indtagelse af omega-3 fedtsyrer kan hjælpe dig til vægttab, fordi det mindsker inflammation i kroppen. Man øger inflammation i kroppen, når man spiser for meget omega- 6 fedtsyre i forhold til omega-3 fedtsyrer. Det kan laksen altså rette op på. Du må ikke købe laks fra opdræt, hvis du vil have de sundhedsmæssige fordele, som laks kan give dig. (11)

Faktum er: Laks er en af de sundeste kilder til protein, fordi den har et lavt kalorieindhold, indeholder naturligt D-vitamin og omega-3 fedtsyrer, som kan mindske inflammation i kroppen.

9 Oliven olie

Brug olivenolie som fedtstof, når du gerne vil tabe dig. Olivenolie er rig på de enkeltumættede fedtsyrer, som fremmer sundhed af hjertet, ved at reducere det dårlige LDL-kolesterol, uden at reducere det gode HDL-kolesterol. Olivenolie reducerer inflammation i kroppen, som spiller en vigtig rolle i succes med vægttab. Vegetabilske olier øger inflammation i kroppen, så skift dem ud med olivenolie. (12)

Flere undersøgelser viser, at enkeltumættet fedt fra olivenolie, øger kroppens nedbrydning af lagret fedt, som derved bliver gjort tilgængelig som energiressource.

Olivenolie er en god kilde til E-vitamin, carotenoider og polyphenolforbindelser.

Vegetabilske olier er usundt

Faktum er: Olivenolie kan hjælpe dig til vægttab, fordi det fremmer nedbrydning af lagret fedt, og reducerer inflammation i kroppen.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred