FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


De 12 største fejl du kan lave i din kostplan | slankekur

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-26 11:42:31

Kost fejl kan i høj grad påvirke vægten.

Simple kost fejl kan resultere i, at du ikke længere kan passe dine yndlingsjeans. Hvis ikke du kan tabe dig, eller hvis din vægt hopper op og ned, laver du måske en af disse 12 vægttabsbrølere.

Kvinde med tyk mave

1 Hurtige slankekure

Du er fast besluttet på, at tabe 5 kilo inden nytårsfesten, så du finder en af de hurtige slankekure. Måske finder du en slankekur, hvor du kun skal spise grapefrugt eller kålsuppe i en uge. Du sætter dit daglige kalorieindtag ned til 1000 kalorier, og ganske rigtigt begynder kiloene at rasle af kroppen.

Problemet med hurtige slankekure er, at når man pludselig begrænser sit kalorieindtag så drastisk, går kroppen ind i en sulttilstand. I denne sulttilstand, gør kroppen alt for at beskytte det fedt, der allerede er på kroppen, ved at sænke kroppens stofskifte. Kroppen betragter dit drastiske fald i kalorieindtag som en trussel. Kroppen øger produktionen af enzymet lipoprotein lipase (LPL), der fremmer lagring af fedt på kroppen. Det betyder, at kroppen faktisk arbejder imod dit mål om vægttab, eller i hvert fald når det kommer til fedttab. Når man pludselig reducerer mængden af ​​kalorier der kommer indenbords, reagerer kroppen ved at omsætte disse færre kalorier til fedt. Når den hurtige slankekur er forbi, og du begynder at spise normalt igen, har kroppens termostat allerede skruet helt ned for stofskiftet. Det betyder, at du tager kiloene på igen, meget hurtigere end du faktisk tabte dem, og ofte kommer til at veje mere, end du gjorde før.

Hurtige slankekure giver også hurtige resultater på vægten. Dit hurtige vægttab er bare ikke et fedttab, men væske- eller muskeltab. Begge disse typer af vægttab kan være potentielt skadeliget for dit helbred. Med hurtige slankekure mister kroppen først protein (som musklerne har behov for), og herefter væske. Det tærer dig for energi, og du kommer til at føle dig lidt halv syg. I hurtige slankekure er fedtet altid skåret væk. Det betyder, at du heller ikke får nogle af de vigtige sunde fedtstoffer, som er essentielle for kroppen. De essentielle fedtsyrer er afgørende for et velfungerende stofskifte.

En anden grund til at de hurtige slankekure ikke virker, er det manglende samspil mellem insulin, kulhydrater og fedtlagring. Når du begrænser dit kalorieindtag, falder dit blodsukker. Det får kroppen til at udløse insulinhormoner, som igen fremmer fedtlagring på kroppen.

Faktum er: Nedsættelse af kalorieindtaget skal ske gradvist over en længere periode, så kroppen arbejder med dig, og ikke imod dig. Start med at skifte de usunde fødevarer ud med sunde og nærende fødevarer. Spis magert protein, sunde fedtstoffer og kulhydrater med resistent stivelse. Drop forarbejdede fødevarer og sukker. På den måde får du godt nok et langsommere vægttab, men det er til gengæld et varigt vægttab.

2 Springe morgenmaden over

At springe morgenmaden over, virker jo umiddelbart som en ret enkel måde, at skære kalorierne ned på, men resultatet kan være umættelig sult resten af ​​dagen, kombineret med et meget langsommere stofskifte. Det fører som regel til ikke planlagte mellemmåltider på kontoret, og så spiser du lige en giga protion til frokost. Din morgenmad har et højt indhold af protein og fiber, som reducerer din sult i løbet af dagen. Flere undersøgelser viser, at de personer der spiser morgenmad hver dag, er bedre til at kontrollere deres vægt, og har samtidig en højere forbrænding. 

Faktum er: En sund morgenmad kick-starter din fedtforbrænding. Springer du morgenmaden over, sætter du dit stofskifte ned. Din morgenmad skal bestå af sunde proteiner og masser af fibre. Sund morgenmad reducerer overspisning, og trangen til usunde fødevarer resten af dagen. En af de sundeste ting du kan spise til morgenmad er sunde smoothies, eller havregryn med friske bær og ingen sukker.

3 Mister overblikket over dine mellemmåltider/snacks

Måske tæller du omhyggeligt de kalorier du indtager ved de tre hovedmåltider, men hvad med alt det du spiser mellem måltiderne? Der er den pose saltkringler, eller vingummi på dit skrivebord, et lille stykke kage som kollegaen købte, en håndfuld vindruer, eller en bid af dit barns isvaffel. Alt dette kan sagtens sabotere en ellers velplanlagt kostplan. Hvis du er seriøs med at tælle kalorier, skal du skrive alt ned du spiser, så du holder styr på hver enkelt bid.

Faktum er: Sunde snacks er vigtige, når du gerne vil holde dit stofskifte oppe dagen igennem. Problemet med snacks er, at man let mister overblikket over, hvor mange kalorier man faktisk får gennem sine snacks. Dine sunde snacks skal planlægges, så du ved hvor meget du spiser.

4 Du spiser ingen mellemmåltider/snacks overhovedet

Mens tankeløse og ikke planlagte snacks, hurtigt sætter sine spor på din talje, kan sunde snacks gøre det stik modsatte. Hvis du vælger kun at spise tre hovedmåltider om dagen, sænker du faktisk dit stofskifte. Der må ikke gå mere end ca. 3 timer imellem du får noget at spise. Dropper man sine snacks, har man også tendens til at overspise ved hovedmåltiderne, og det gør ikke noget godt for dit vægttab eller energiniveau. Sunde snacks forhindrer sult og trangen til usunde fødevarer.

Faktum er: Hvis der går for lang tid imellem dine måltider, sænker du dit stofskifte. Sunde snacks sætter stofskiftet op, forhindrer overspisning og trangen til søde sager.

5 Tanker maven op på fedtfattige produkter

Fedtfattige produkter kan spille en vigtig rolle i din kost, Fedtfattig betyder bare ikke altid kaloriefattig. Når man reducerer fedtindholdet i et produkt, bliver fedtet erstattet af noget andet, og ofte kulhydrater. Nogle gange indeholder fedtfattige produkter faktisk flere kalorier, end de ikke fedtfattige produkter gør. Ofte bliver fedt også erstattet med kemikalier og andre kunstige sødemidler som kan resultere i vægtøgning. Ikke alt fedt er dårligt, og fedt giver en god smag til forskellige fødevarer. Den bedste måde, at sikre hvor meget fedt, sukker og kalorier du indtager, er at gennemgå varedeklarationen nøje. (1) (2) (3)

Faktum er: Fedtfattige produkter er ikke altid lig med kaloriefattige produkter. Bliver fedtet erstattet af kulhydrater og kunstige sødemidler, hjælper det dig ikke i kampen mod kiloene.

6 Drikker alt for mange kalorier

Når man tæller kalorier, er mange af os tilbøjelige til, at overse de kalorier vi drikker. Dette er en kæmpe fejl, og specielt hvis man drikker fancy kaffe, juice, sodavand og alkohol, kan man let indtage 500 kalorier eller mere. De flydende kalorier skal tælles med i kalorieregnskabet. Det værste ved flydende kalorier er, at de ikke giver dig en mæthedsfornemmelse. Du springer jo ikke aftensmaden over, fordi du lige har drukket to kopper cafe latte vel? Eller bytter en sund sncak ud med en halv liter cola. Du kan sagtens drikke dig tyk.

Faktum er: Når man gerne vil tabe sig, skal man ikke drikke sine kalorier. Man skal holde sig til vand, kaffe og te.

7 Drikker for lidt vand

Hvor meget vand har vi brug for om dagen? Det er der faktisk mange der ikke ved, og alt for mange drikker for lidt. Det er desværre en fejl, som rigtig mange begår. Vand har faktisk en afgørende betydning for din forbrænding. Hvis du lader dig selv blive dehydreret, bliver dit stofskifte langsommere, og det betyder langsommere vægttab. Forskning viser, at voksne der drikker otte eller flere glas vand om dagen, forbrænder mange flere kalorier, end dem der drikker mindre. Vand renser også toksiner ud af kroppen, og giver dig en smukkere hud. Undersøgelser viser også, at hvis du drikker et glas vand før hvert måltid, har du lette ved at opnå et vægttab. Så prøv at drikke et glas vand til hvert måltid og mellemmåltid som minimum. (4)

Faktum er: Vand har afgørende betydning for dit vægttab. Mænd har brug for 3 liter vand om dagen, og kvinder har brug for 2 liter vand. Spiser man sundt, får man ca. en liter væske gennem kosten.

8 Dropper mejeriprodukter

Mælk, ost og is er selvfølgelig tabu for personer på slankekur, men mejeriprodukter kan være kontraproduktive. Nogle undersøgelser viser faktisk, at kroppen forbrænder mere fedt, når det får tilstrækkelige mængder af kalcium, og mere fedt bliver lagret på kroppen, når der er mangel på kalcium. Kalciumtilskud giver ikke de samme fordele, så hold dig til de fedtfattige mejeriprodukter, sojaprodukter og mandelmælk. (5) (6)

Faktum er: Får du ikke nok calcium gennem din kost, kan det resultere i vægtøgning. Mælk er usundt!

9 Bliver lokket af Drive-Through fælden

Drive-through og Just Eat er en praktisk og nem løsning efter en hektisk dag, og du tænker sikkert, at du altid kan bestille en salat eller et andet sundere valg. Virkeligheden er bare ofte en anden, når alle fristelserne er slået op lige foran dig. Hvis du tillader dig selv at spise fastfood en enkelt gang, kan det hurtigt blive en dårlig vane. Ifølge en langsigtet undersøgelse, over de personer der indtager fastfood to gange om ugen viser, at de vejer ca. 6 kilo mere, end de personer der kun spiste det en gang om ugen. (7)

Faktum er: Drop take-away og fast food restauranter. Selvom dine intentioner er at vælge noget sundt, er virkeligheden ofte en anden.

10 Vejer dig selv hver dag

Vejning af dig selv dagligt, er en sikker opskrift for frustration. Daglig vejning giver misledende resultater. Vægten kan sagtens svinge lidt fra dag til dag, og vægten viser heller ikke fedttab eller muskelvægt. Det er mere vigtigt, at stile efter en langsigtet succes med ugentlige eller månedlige vejninger. Hvis dit mål er at tabe 2 kg på en uge, vil det give dig en større tilfredsstillelse, når vægten efter en uge viser det ønskede resultat, fremfor du måske har taget 200 gram på fra den ene dag til den anden. Det efterlader dig bare modløs og irriteret. En anden vigtig ting er, hvis du træner kan du sagtens tage et kilo muskler på, og samtidig tabe 2 kg. fedt. Det fortæller vægten dig ikke.

Faktum er: Vægten kan sagtens svinge lidt fra dag til dag. Stop de daglige vejninger, og husk på at du sagtens kan opbygge muskelmasse, og samtidig tabe fedt på kroppen. Måske vægten siger du har taget et kilo på, men i virkeligheden er det 2 kg. muskler og 1 kg. fedttab.

11 Sætte urealistiske mål

Hvis du fortæller dig selv, at du vil tabe dig 4 kg. på den første uge, har du i den grad, sat dig selv op til at fejle. Du skal sætte nogle mål, der giver dig mulighed for succes, så du ikke bliver modløs, hvis du ikke når dit mål. Et realistisk mål er afgørende for en vellykket slankekur. Hvis du ikke er sikker på hvad dit mål skal være, kan du tale med en diætist. En god fingerregel er maksimum 1 kilo pr. uge.

Faktum er: Din vægttabsmål skal være realistisk, så du ikke mister motivationen. Et realistisk mål er maksimum 1 kg. pr. uge.

12 Dyrker ingen motion

Når du ikke træner, bliver du nødt til at placere hele byrden af ​​vægttab på din kost. Hvis du er mere fysisk aktiv, kan du spise mere af de ting, du kan godt lide, samtidig med at du taber dig. Nøglen er at finde en motionsform, som du godt kan lide og synes er sjov. Hvis løbebåndet virker kedelig, så prøv svømning, ballet, cykling, bordtennis eller noget helt andet, som forbrænder flere kalorier end en gåtur. Brug tid på forskellige aktiviteter, indtil du finder en du gider udføre de fleste dage i ugen. Du kan også skifte mellem to forskellige motionstyper.

Faktum er: Dyrker du motion, taber du dig meget hurtigere. Du får opbygget muskler på kroppen, og muskler forbrænder flere kalorier end fedt. Når du dyrker motion, kan du også bedre regulere dit kalorieindtag. Har du syndet en dag, tager du bare en 20 mere på løbebåndet.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred