FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Kan alkohol og vægttab gå hånd i hånd?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-05 14:42:07

Alkohol og vægttab er som hovedregel fjender, men der skal være plads til en lejlighedsvis drink i ny og næ i en sund livsstil. Undersøgelser har faktisk vist, at der er sundhedsmæssige fordele ved indtagelse af alkohol i moderate mængder.

Et glas vin om dagen, kan for eksempel reducere risikoen for forhøjet blodtryk. Nu tænker du sikkert, at så kan jeg vel godt drikke to glas? Den går altså ikke. Hvis du drikker mere end et glas vin om dagen, saboterer du dit ønske om vægttab. Et lille glas vin indeholder ca. 112 kalorier, så dem skal man ikke have for mange af.

Alkohol omsættes anderledes i kroppen end andre føde- og drikkevarer.

Rødvin og hvidvin

Under normale forhold får din krop energien, fra de kalorier du indtager gennem kulhydrater, fedt og protein, som langsomt bliver fordøjet og absorberet i mave- og tarmsystemet. Denne fordøjelsesproces ændres, når der er alkohol involveret i systemet. Kroppen betegner alkohol som et giftstof, der skal angribes med det samme. Det betyder kroppen lagrer de kalorier, du har indtaget fra sidste måltid som fedt på kroppen, fordi den nu skal koncentrere sig om alkoholen. Din fedtforbrænding bliver altså sat på standby, når du drikker alkohol.

Hvis du drikker alkohol på tom mave, bliver alkoholmolekylerne optaget hurtigt gennem mavevæggen, så det når ud til hjernen og leveren på få minutter. Denne proces bliver langsommere, når du har mad i maven, indtil maden når ud i tyndtarmen. Når maden er i tyndtarmen, får alkoholen igen første prioritet, og absorberes hurtigt ud i blodbanerne.

Alkoholen bliver nedbrudt i leveren, og leveren giver derfor første prioritet til alkoholen. Drikker du langsomt, kan leveren følge med til at nedbryde alkoholen, men indtager du større mængder alkohol, fortsætter det med at cirkulere rundt i kroppen, hvor det påvirker den del af hjernen, der kontrollerer tale, syn dømmekraft, reaktionsevne og balance. Sålænge kroppen er fokuseret på nedbrydningen af alkoholen, kan den ikke nedbryde fødevarer der indeholder kulhydrater og fedt. Derfor bliver disse kalorier fra fødevarer omdannet til kropsfedt, som bliver lagret permanent på kroppen.

Alkohol forårsager vandtab og dehydrering af kroppen. Vandtab betyder, at du mister vigtige mineraler som calcium, zink, magnesium og kalium. Det er disse mineraler, der blandt andet opretholder væskebalancen i kroppen. Derfor har du ofte hang til saltet mad dagen efter, som chips og McDonalds mad.

Alkohol indeholder 7 kalorier pr gram, og tilbyder absolut ingen næringsværdi. Du får bare en masse tomme kalorier, som resulterer i øget kropsfedt.

Alkohol påvirker din krop på mange negative måder. Alkohol kan midlertidig være et godt sovemiddel, men du får ikke en dyb søvn, og sover også mere uroligt. Det resulterer som oftest i, at du er træt dagen efter, som ofte får dig til at spise kalorieholdige fødevarer. Derudover stimulerer alkohol din appetit, og ofte griber du til fedtholdige fødevarer, når du har alkohol i kroppen.

Når man gerne vil tabe sig, kunne man jo så springe et måltid over, og spare kalorierne til alkoholen senere. Det er bare en dårlig ide, fordi du helt sikkert bliver endnu mere sulten, og spiser de forkerte fødevarer. Hvis du skal til fest og drikke, er det bedste du kan gøre, at spise et sundt måltid inden, og tage 30 minutter ekstra i træningscentret.

Her er en liste over, hvor mange kalorier de forskellige alkoholiske drikke indeholder

 • 1 lille glas rødvin 112 kalorier
 • 1 lille glas hvidvin 112 kalorier
 • 1 glas champagne 130 kalorier
 • Almindelig øl 140 kalorier
 • Mørk øl 170 kalorier
 • Pina Colada 650 kalorier
 • Long Island iste 400 kalorier
 • Gin & Tonic 175 kalorier
 • Mojito 200 kalorier
 • Margarita 200 kalorier
 • Rom og Cola 185 kalorier
 • Blody Mary 125 kalorier
 • Grasshopper 153 kalorier

Konklutionen må være, at alkohol og vægttab absolut ikke kan gå hånd i hånd. Du indtager unødige ekstra kalorier, der får dig til at spise mere, ændrer den normale fordøjelsesprocess, og du får mere fedt på kroppen. Det betyder dog ikke, at du aldrig igen kan feste igennem med vennerne. Når man først har nået den vægt man ønsker, og fortsat træner og spiser sundt, tager man ikke på igen, fordi man synder en dag om ugen. Problemet med alkoholen er, at det forhindrer dig i at nå dit mål.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred