FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Er du madafhængig? – Simpel løsning til et alvorligt problem

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2016-02-10 19:29:28

Rigtig mange har svært ved at spise sundt og tabe sig. Selvom de har de bedste intentioner, oplever de gentagne gange, at de fødevarer de putter i munden er de usunde af slagsen.

Hvis du er madafhængig, oplever du en følelsesmæssig lindring ved at spise. Det gør sig specielt gældende for sukkerholdige fødevarer samt andre simple kulhydrater. Disse fødevarer påvirker nemlig serotonin-niveauet i hjernen, og du oplever et umiddelbart velvære. Denne velvære forsvinder dog hurtigt igen og afløses ofte af ubehag, skyldfølelse, tristhed osv.

Sukkerknalder og sprøjterSandheden er, at påvirkningen fra visse fødevarer på hjernen, kan føre til madafhængighed.

Madafhængighed er et meget alvorligt problem, og en af ​​de største årsager til, at nogle mennesker simpelthen ikke kan styre udenom de usunde fødevarer, uanset hvor meget de forsøger.

1 Hvad betyder madafhængig?

Madafhængighed opstår på samme måde, som når personer bliver afhængige af narkotika. Visse fødevarer påvirker de samme områder i hjernen som narkotika og mange af symptomerne er identiske. (1)

Madafhængighed har faktisk mange lighedstegn med mange andre spiseforstyrrelser, som gør man har et "usundt" forhold til mad.

Sukker og andre forarbejdede fødevarer, har en stor indvirkning på belønningscentret i hjernen, der påvirker hjernens neurotransmittere der også udløser dopamin. (2)

De fødevarer der er de største syndere, er fast food, sukker og fødevarer med hvede.
Madafhængighed handler ikke om mangel på viljestyrke, men er forårsaget af hjernens biokemi. (3)

2 Symptomer på madafhængighed

Ligesom med andre former for afhængighed, er madafhængighed baseret på adfærdsmæssige symptomer.

De mest almindelige symptomer på madafhængighed er:

  • Selvom du lige har spist og føler dig mæt, har du stadig trang til visse fødevarer
  • Når du spiser de fødevarer kroppen skriger efter, har du tendens til at spise meget mere end du egentligt havde tænkt dig
  • Du får dårlig samvittighed, efter du har spist disse fødevarer, men inden længe propper du dem i munden igen
  • Du finder på undskyldninger, der gør det ok at spise disse fødevarer
  • Du har ofte forsøgt at stoppe med at spise disse fødevarer, eller forsøgt at lave regler og restriktioner omkring dem, men du taber kampen gang på gang
  • Du skjuler dit forbrug af usunde fødevarer for andre
  • Du kan ikke styre dit forbrug af usunde fødevarer, selvom det resulterer i vægtøgning og andre fysiske belastninger for kroppen

Hvis du kan nikke genkendende til flere af ovenstående symptomer, lider du sandsynligvis af madafhængighed.

 
 

3 Derfor er madafhængighed et alvorligt problem

Afhængighed uanset hvad det er man er blevet afhængig af, er naturligvis et alvorligt problem. Derfor ser man også ofte alkoholikere, rygere og narkomaner falde i igen, når de forsøger at kvitte afhængigheden.

Har man været afhængig af en substans, som det er lykkedes en at komme ud af, er chancen for at blive afhængig af noget andet meget større. Man ser ofte personer udskifte en afhængighed med en anden.

Er man afhængig af mad, er det nøjagtig det samme som at være afhængig af stoffer. Symptomerne og tankeprocesserne er fuldstændig identiske. Det er bare et andet stof, og de sociale og økonomiske konsekvenser er naturligvis ikke så alvorlige.

Madafhængighed kan forårsage fysisk skade på kroppen. Det kan føre til alvorlige sygdomme som fedme, type 2-diabetes, hjertesygdomme, kræft, Alzheimers, gigt og depression, bare for at nævne nogle få. Madafhængighed kan dog også forårsage meget mere end det. Det ødelægger dit selvværd og du bliver utilfreds med din krop. Det kan gøre dit liv til et levende helvede.

Alvoren af ​​at være mad narkoman må ikke undervurderes. Det er både et problem, der ødelægger liv og dræber mennesker.

4 Du kommer aldrig til at kunne spise "normalt" igen

Det er en af de ting du bliver nødt til at acceptere, hvis du ønsker at kvitte afhængigheden af mad.

Man kan ikke lade en tidligere stofmisbruger, tage kokain til en fest i weekenden, da det vil forårsage genetablering af den kemiske afhængighed fra et vanedannende stof. På samme måde som en tidligere ryger ikke bare kan tage et par hiv af en cigaret engang imellem. Det kan betyde afhængighed igen med det samme. En tidligere alkoholiker, der lige drikker et par mundfulde øl, vil også få tilbagefald, med alle de forfærdelige konsekvenser der følger med.

Det er desværre ikke anderledes, når man er afhængig af mad. De bestemte fødevarer, der normalt giver dig velvære kan udløse tilbagefald. Vi har selvfølgelig alle sammen behov for mad, så vi ikke dør af sult, men vi har dog ikke behov for, at spise sukker, hvedemel, forarbejdede fødevarer og andet junk food. En bid af en kage, is eller andet, kan være nok til du falder i igen.

Den hårde sandhed er, at du aldrig igen kan spise is, kager, slik og chokolade og junk food, som andre almindelige mennesker, der ikke har en madafhængighed. Jo før du accepterer det, jo hurtigere vil du komme dig over afhængigheden. Selv om "alt med måde" virker for langt de fleste mennesker, forholder det sig helt anderledes for de personer der er afhængige af mad.

Hvis du undgår alle de "udløsende fødevarer", så har du heller ikke problemer med at tabe dig eller få en sundere krop.

Det er den lette løsning til at komme ud af afhængigheden. Du skal undgå alle "vanedannende stoffer" på alle tidspunkter af døgnet.

Det kan virke fuldstændigt umuligt for de fleste, fordi mange af disse fødevarer er en vigtig del af vores kultur, men har du først taget beslutningen om at undgå de fødevarer, bliver det lidt nemmere for dig at få succes.

Når du først har taget denne svære beslutning, så har du ikke længere behov for at retfærdiggøre noget i dit hoved, og trangen til dem dukker måske ikke engang op. Lav en liste med fordele og ulemper ved at spise disse fødevarer. Fordele kunne være f.eks. være: jeg vil gerne tabe mig, have en sundere krop, få mere energi, få mere selvtillid, sundere hud, leve et langt liv osv. Ulemper kunne f.eks. være: jeg kan ikke spise kager til fødselsdage, slik til jul, jeg skal forklare alle hvorfor osv.

Hold de to lister op mod hindanden, og spørg dig selv om det er det værd? Kommer du frem til at fordelene overskygger ulemperne, så er du klar til næste step.

5 Forbered dig selv og sæt en dato

Hvis du forbereder dig godt, bliver det hele lidt lettere for dig. Lav en liste med de fødevarer du skal undgå. Lav en liste med restauranter der serverer sundt mad. Gider du ikke lave mad en dag, kan du bestille den herfra. Det modvirker tilbagefald.

Gem listen med fordele og ulemper i din pung. Så kan du altid tage den frem, når du føler du er ved at falde i, eller har behov for en påmindelse om hvorfor du gør det.

Det er vigtigt, at du ikke går på slankekur samtidig med du forsøger at kvitte afhængigheden. Vent mindst 2-3 mdr. med at tænke på vægttab.

Sæt en dato i den nærmeste fremtid, og smid alle usunde fødevarer ud dagen inden. Fra den dato og i al fremtid, kan du aldrig spise de vanedannende fødevarer igen. Ikke en eneste bid, nogensinde.

6 Hvis du fejler, søg hjælp

Mister du kontrollen og ryger i igen, så er du absolut ikke den eneste.

Tilbagefald er mere reglen end undtagelsen, når det kommer til afhængighed. Langt de fleste mennesker har flere mislykkede forsøg i kampen om afhængighed, før det endelig lykkes for dem. Det gør sig både gældende for narkomaner, alkoholikere, ludomaner og madafhængige.

Bliver du ved at få tilbagefald, er det på tide at søge hjælp. Du kan tale med din læge, psykolog eller søge hjælp på denne hjemmeside: http://www.dcaa.dk/madafhaengighed-fakta

Uanset hvad du gør, så gør noget!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred