FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


9 alvorlige grunde til at droppe vegetabilske olier

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-26 13:51:14

Mættet fedt har tidligere fået skylden for, at hæve kolesterol i kroppen, og forårsage forskellige hjertesygdomme, men det er siden blevet modbevist. På trods af det, lyder anbefalingen stadig, at vi anvender vegetabilske olier frem for mættede fedtstoffer som smør. Dette omfatter olier som solsikkeolie, vindruekerneolie, sojabønneolie, jordnøddeolie, sesamolie, rapsolie, bomuldsfrøolie osv. Det hævdes at vegetabilske olier, kan være med til at sænke kolesteroltallet, som burde bidrage til forebyggelse af hjertesygdomme, som er en af de største dræbere i verden.

Forskellige vegetabilske olier

Mange forskellige undersøgelser, har dog skabt alvorlige bekymringer omkring brugen af disse olier. På trods af at de kan sænke LDL-kolesterol i kroppen, har de katastrofale følger for andre aspekter af sundheden og ikke mindst stofskiftet.

9 grunde til, at du for alt i verden at undgå vegetabilske olier

1 Vegetabilske olier har et ekstremt højt niveau af Omega-6 linolsyre

Du har sikkert hørt om Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer før. Disse fedtsyrer er flerumættede, hvilket betyder, at de har mange dobbeltbindinger i deres kemiske struktur. De benævnes ofte som essentielle fedtsyrer, fordi kroppen mangler enzymer til at fremstille dem selv.

Disse fedtsyrer spiller en vigtig rolle i mange biokemiske processer i kroppen, herunder dem der vedrører inflammation, immunitet og blodpropper. Problemet er, at vi har brug for at få Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer i en vis balance. Når der ikke er balance mellem de to, får det negativ indflydelse på flere vigtige biokemiske veje i vores system. (1)

Disse to typer af fedtsyrer, konkurrerer ofte om de samme enzymer, og om de samme placeringer i cellemembranerne. De har ofte relaterede men modsatte roller for vores system. De bliver begge anvendt til fremstilling af signalmolekyler kaldet eicosanoider. Eicosanoider produceret af Omega-6 fedtsyrer, har tendens til at være pro-inflammatorisk, mens dem der produceres af Omega-3 fedtsyrer, har tendens til at være anti-inflammatorisk. Adskillige undersøgelser har vist, at den biologiske tilgængelighed og aktivitet af Omega-6-fedtsyrer er omvendt relateret til koncentrationen af Omega-3fedtsyrer i væv. (2) (3)

På almindeligt dansk, betyder det, at jo mere omega-3 fedtsyrer du spiser, jo mindre omega-6 fedtsyrer vil være til rådighed i vævet, til at producere inflammation (betændelse) i kroppen. En kost med masser af omega-6 fedtsyrer, og ikke mange omega-3 fedtsyrer, forøger inflammation i kroppen. En kost med mange omega-3 fedtsyrer, og ikke så mange omega-6-fedtsyrer, vil reducere inflammation i kroppen. (4)

Udviklingen af vores spisevaner har gjort, at denne balance nu er skæv. Vi indtager flere Omega- 6 fedtsyrer, og mindre Omega-3 fedtsyrer. De personer der indtager mange Omega-6 fedtsyrer, indtager generelt et meget lavt niveau af Omega-3 fedtsyrer, hvilket er opskriften på en katastrofe. Tilbage i tiden var forholdet mellem Omega-6 fedtsyrer og Omega-3 fedtsyrer 3:1, hvor det i dag ligger på 16:1. (5)

Vegetabilske olier er klart den største kilde til omega-6 fedtsyrer i vores kost, og er derfor den største grund til denne ubalance. Vegetabilske olier har et særligt højt indhold af Omega-6-fedtsyren kaldet linolsyre. Denne fedtsyre forårsager en lang række problemer, når de indtages i for store mængder ... specielt når indtaget er Omega-3 fedtsyrer er lavt (hvilket næsten altid er tilfældet).

Faktum er:, Fordi vegetabilske olier indeholder så højt et indhold af Omega-6 fedtsyrer og specielt linolsyre, kan de føre til alle mulige problemer, herunder hjerteproblemer.

2 Linolsyre hober sig op i vores cellemembraner

Fedtstoffer er meget mere end blot energikilder. Nogle af dem har kraftig biologisk aktivitet, og nogle forbliver i kroppen, hvor de anvendes til strukturelle og/eller funktionelle formål.

Det viser sig, at linolsyre fra vegetabilske olier, ophober sig i fedtcellerne i kroppen, såvel som i cellemembranerne. Det betyder, at vores overforbrug af vegetabilske olier, fører til strukturelle ændringer i kroppens væv. Dette er i sig selv meget skræmmende. Fra 1960 til 2010 er procenten af linolsyre i vores fedtceller steget fra 7% til 24%. Linolsyreindholdet i modermælken er også steget betydeligt gennem årerne. (6) (7)

Type af olie% af linolsyre
Vindruekerneolie 78%
Valmuefrøolie 73%
Solsikkeolie 70%
Majsolie 60%
Sojaolie  51%
Valnøddeolie 51%
Sesamolie 45%
Jordnøddeolie 32%
Rapsolie 21%
Svinefedt  15%
Olivenolie 10%
Palmeolie 10%
Kakaosmør 3%
Smør 2%
Kokosolie 2%

Faktum er: Linolsyreindholdet i vores fedtceller er steget markant gennem årene, og det fører til strukturelle ændringer i kroppens væv.

3 Linolsyre øger oxidativ stress, og bidrager til endotel dysfunktion

Flerumættede fedtstoffer som linolsyre, har to eller flere dobbeltbindinger i deres kemiske struktur. Det gør dem følsomme overfor skader forårsaget af frie radikaler, som er reaktive molekyler der bliver dannet i kroppen. Det er her antioxidanter kommer ind i billedet. Antioxidanter hjælper med at neutralisere de frie radikaler. (8)

Når de skadelige frie radikaler i kroppen overstiger antallet af antioxidanter, fører det til en tilstand, kendt som oxidativt stress. Det kan medvirke til at forårsage sygdomme. Det kan opstå, når kroppen udsættes for belastninger som tobaksrøg, luftforurening, kraftig solbestråling, radioaktivitet, lægemidler, hård fysisk aktivitet, iltmangel og betændelse. (9)

I et kontrolleret forsøg, blev flere personer tildelt en kost med et højt indhold af Omega-6 linolsyre, hovedsageligt fra solsikkeolie. Efter 4 uger var niveauet af oxidativt stress steget markant. En anden ting forskerne bemærkede var, at niveauet af nitrogenoxid var gået ned.
Nitrogenoxid er en signalmolekyle produceret af endotel. Endotel er epitelceller der befinder sig på indersiden af blodkar. De udgør en diffusion barriere, og kapillærer består faktisk kun af endotel. Det hjælper med at udvide blodkarrene og holde blodtrykket nede. (10)

Reduceret niveau af nitrogenoxid, er begyndelsen på endotel dysfunktion, hvor indersiden af blodkarrerne ikke længere arbejder som de skal.

En anden undersøgelse i reagensglas viste, at linolsyre stimulerer en inflammatorisk tilstand i endotelcellerne. (11)

Endotel dysfunktion, er et tidligt stadie for flere hjertesygdomme og andre  er faktisk en af ​​de tidligste trin i vejen mod hjertesygdomme og andre alvorlige vaskulære problemer.

Faktum er: Linolsyre fra vegetabilske olier øger oxidativt stress i kroppen, hvilket fører til endotel dysfunktion, som er et springbræt til hjertesygdomme og vaskulære problemer.

4 Vegetabilske olier sænker niveauet af LDL men også HDL

En af de vigtigste årsager til, at vegetabilske olier fejlagtigt anses som sunde er, at de kan sænke LDL-kolesterol niveauer i kroppen. LDL er det dårlige kolesterol, og HDL er det gode kolesterol.

Talrige undersøgelser viser, at indtagelse af vegetabilske olier, kan sænke LDL kolesterol, som er en risikofaktor for hjertesygdomme… Men det er vigtigt at huske på, at dette blot er en risikofaktor, og ikke en reel sygdom. Vegetabilske olier sænker også niveauet af HDL kolesterol, som er en rigtig dårlig ting, da det kan forebygge hjertesygdomme. (12)

Det vigtigste er i virkeligheden, hvordan vegetabilske olier påvirker risikoen for at få hjertesygdomme, såvel som andre sygdomme, og ikke mindst risikoen for dødsfald.

Faktum er: Vegetabilske olier kan sænke det dårlige LDL kolesterol, men sænker samtidig også niveauet af det gode HDL kolesterol.

5 Vegetabilske Olier øger oxideret LDL Lipoproteiner

LDL og HDL er egentlig ikke kolesterol.

LDL-kolesterol (low density lipoprotein) dannes ud fra VLDL-kolesterol, idet triglyceriderne spaltes fra. LDL-kolesterolet er det, der kan give anledning til fedtaflejring i blodkarrene. Det aflejres først i celler med en masse LDL-partikler. Det kan med tiden forsnævre blodkarrene. Når et blodkar er forsnævret, kan det føre til, at det organ, der forsynes af blodkarret, ikke får nok ilt til at virke normalt. Derfor kaldes LDL-kolesterol også for det lede kolesterol.

HDL-kolesterol (high density lipoprotein) er endnu en type af kolesterol, der findes i blodet. Det er en anden færge, der sejler fra blodkarrene tilbage til leveren med noget kolesterol. På den måde er HDL-kolesterol med til at sænke indholdet af kolesterol i blodkar, hvor det er uhensigtsmæssigt anbragt. Jo mere der findes af HDL, der også kaldes det herlige kolesterol, desto bedre.

Et af de afgørende skridt på vej mod hjertesygdomme, er når lipoprotein bliver oxideret, danner det vi kalder oxideret LDL-partikler. Disse partikler ophober sig på indervæggen i vores arterier. 

Flerumættede fedtstoffer fra vegetabilske olier, kan finde deres vej ind i LDL lipoproteiner, hvilket gør dem langt mere tilbøjelige til at blive oxideret, og danne oxiderede LDL-partikler. (13) (14)

Faktum er: Vegetabilske olier øger risikoen for oxidering af LDL lipoproteiner, som er et afgørende skridt mod hjertesygdomme. 

6 Vegetabilske olier dur ikke til madlavning

Problemet er at de fedtsyrer der findes i vegetabilske olier, har tendens til at reagere med oxygen. Det vil sige, at olien ikke er varmestabil. Det er grunden til, at vegetabilske olier ikke dur til madlavning.

Sammenlignet med varmestabile fedtstoffer som mættet og enkeltumættet fedt, afgiver vegetabilske olier store mængder sygdomsfremkaldende stoffer. Når nogle af disse stoffer fordamper og bliver indåndet, kan de øge risikoen for lungekræft. (15) (16)

Faktum er: Vegetabilske olier har et højt niveau af flerumættede fedtstoffer, som bliver skadet under tilberedningen. Det skaber giftige dampe, der ved indånding kan øge risikoen for lungekræft. 

7 Vegetabilske olier kan øge risikoen for kræft

Fordi vegetabilske olier indeholder meget reaktive fedtsyrer, der sætter sig i cellemembraner, bidrager de til oxidativ skade.

Når fedtsyrer i membraner bliver oxideret, kan de forårsage kædereaktioner. Disse kædereaktioner kan skade vigtige molekyler i cellerne. Ikke kun fedtsyrer i cellemembranen, men også andre strukturer som proteiner og DNA. De kan også danne forskellige kræftfremkaldende stoffer i cellerne. (17)

Fordi indtagelse af vegetabilske olier kan beskadige vores DNA, øger de risikoen for kræft over tid.

I et 8-årigt kontrolleret forsøg, skulle gruppen erstatte mættet fedt med vegetabilske olier. Efter 8 år var deres risiko for at dø af kræft fordoblet. (18)

Derudover har mange observationsstudier, fundet stærke associationer mellem forbrug af vegetabilske olier og kræft. Dette understøttes af et væld af undersøgelser på forsøgsdyr, der viser at vegetabilske olier kan føre til kræftsygdomme. (19) (20)

Faktum er: Flere undersøgelser tyder på, at forbruget af vegetabilsk olie kan øge risikoen for kræft, hvilket giver meget god mening, fordi de gør cellerne mere modtagelige for oxidative skader.

8 Vegetabilske olier er højt raffinerede og forarbejdede fødevarer, og har ingen gavnlige næringsstoffer

En ting, alle ernæringseksperter er enige om er, at uforarbejdede fødevarer er meget sundere, og klart de mest nærende.

Langt de fleste vegetabilske olier er forarbejdede fødevarer. Den mest almindelige måde at udvinde olier fra frøene, er via kemiske processer der involverer blegning, dem fra deres frø er via skrappe kemiske processer, der involverer blegning, lugtfjernelse og det giftigte opløsningsmiddel hexan. Hexan er en farveløs væske med kogepunkt 69 °C. Forbindelsen er letantændelig og eksplosionsfarlig. Hexan er sammen med heptan hovedbestanddelene i benzin. (21)

På grund af denne proces, bliver vitaminer og mineraler fjernet fra disse olier, og kan derfor betragtes som tomme kalorier.

Faktum er: Langt de fleste vegetabilske olier er stærkt forarbejdede og raffinerede fødevarer, der fuldstændig mangler de essentielle næringsstoffer.

9 Almindelige solgte vegetabilske olier er fyldt med transfedtsyrer

Du har sikkert hørt om transfedtsyrer, og ved hvor farlige de er. Transfedtsyrer umættede fedtstoffer, der er blevet kemisk modificeret til at være fast ved stuetemperatur.

De findes normalt i stærkt forarbejdede fødevarer. De er så giftige, at regeringer verden over har forbudt dem i fødevarer.

Men ... hvad de fleste ikke ved er, at vegetabilske olier indeholder betydelige mængder af transfedtsyrer. Mængden af transfedtsyrer, er dog ikke opgivet på varedeklarationen. Mængden af transfedtsyrer i rapsolie og sojaolie kan svinge fra 0,56% til 4,2%.

Der er mange sunde fedtstoffer, som mennesker har spist i hundredvis af år, vel og mærket uden problemer. Alle de moderne sygdomme er startet, efter forarbejdning af vores fødevarer, og tilsatte kemikalier og lignende. De sundeste fedtstoffer til madlavning på markedet er ekstra jomfru olivenolie, kokosolie samt økologisk smør.

Desværre kan vi ikke sige det samme om vegetabilske olier. Disse er raffinerede og forarbejdede fedtstoffer, der har vist sig at forårsage alvorlige skader i utallige studier. (22)

Faktum er: Hvis du interesserer dig for dit helbred og ønsker at undgå kroniske sygdomme, så hold dig langt væk fra vegetabilske olier.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred