FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Vigtige E-numre for vegetarer

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-20 12:23:58

E-numre er tilsætningsstoffer. 'E' står for Europa og betyder, at disse tilsætningsstoffer er blevet testet og godkendt til brug i Den Europæiske Union (EU).

Hvert E-nummer er tildelt sit eget unikke nummer, der gør det lettere for producenterne at liste hvad fødevarerne indeholder. Nummeringssystemet hjælper også med at forbrugeren bedre kan holde styr på dem, da de er inddelt i forskellige kategorier.

For eksempel:

  • Farvestoffer (E100-E118)
  • Antioxidanter (E300-E340)
  • Smagsstoffer  (E600-E650)
  • Overfladebehandlingsmidler (E900-E910)

Der er flere E-numre som ikke er velegnet til vegetarer, disse omfatter:

E120 - Carminer (Carminsyre, Cochenille) er et farvestof som udtrækkes af det pulveriserede rygskjold af en bestemt type skjoldlus – hunnen i insektfamilien Dactylopius Coccus.

E542 – Spiseligt knogle fosfat fra dyreknogler.

E-numre, som er uegnede til en vegansk kost kan nævnes:

E901 - Bivoks, lavet af bier, men indeholder ikke insekter.

E904 - Shellac, naturlige polymer stammer fra Lac biller, som er en orientalsk bladlus. Det er endnu ikke klarlagt, om billen dør når stoffet udvindes, eller om det indsamles i form af efterladenskaber

E913 - Lanolin, en voks fra får, udskilles gennem huden af ​​får og udvundet af ulden

E966 - lactitol, fremstillet af mælkesukker

E1105 - Lysozym fra hønseæg

E101 - Riboflavin, gul madfarve, som kan isoleres fra mælk, men kan være kommercielt fremstillet af mikroorganismer såsom gær.

E161 (g) - Canthaxanthin, kommercielt tilberedt af champignon / flamingo fjer, hovedsagelig produceres syntetisk fra caroten.

E270 - Mælkesyre & Lactates, alle gærede produkter (mejeriprodukter og ikke-mejeri) indeholder dette som et resultat af bakteriel gæring. Kommercielt produceret af bakteriel gæring på stivelse og melasse.

E304 - Ascorbyl Palmitate, kombination af fedtsyren palmitat med ascorbinsyre forekommer naturligt i de fleste frugter og grøntsager. Palmitinsyre er fremstillet af fedt, den vigtigste kilde er vegetabilsk fedt, men det kan fås fra animalsk fedt.

E322 - Lecithin, kommercielt isoleret (hovedsagelig) fra sojabønner eller æggeblomme som kan komme fra burhøns.

E325 - natriumlaktat, natrium salt af mælkesyre (E270).

E326 - kaliumlactatopløsning, kalium salt af mælkesyre (E270).

E327 - Calcium Laktat, calcium salt af mælkesyre (E270).

E422 - Glycerol / glycerin, Stof, der forekommer naturligt i fedt, og kan udvindes fra såvel plante- som dyrefedt. Kommercielt fremstilles enten syntetisk fra propen eller ved bakteriel gæring af sukker.

E431 til 436 - Disse forbindelser (430-E436) indeholder fedtsyrer, som hovedsageligt stammer fra vegetabilske olier, men der er mulighed for, at animalsk fedt kan anvendes.

E442 - ammoniumphosphatider, fremstillet af ammoniak og fosforyleres fedtsyrer, for det meste stammer fra rapsolie.

E470 – Magnesiumsalte af fedtsyre, er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E471 - Mono-og diglycerider af fedtsyrer, fremstillet af glycerol og naturlige fedtsyrer, er hovedsaglig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E472 - Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer er syntetisk fedt, fremstillet af glycerol, naturlige fedtsyrer og anden organisk syre (eddikesyre, mælkesyre, vinsyre, citronsyre). De fedtstoffer er der overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E473 - Saccharoseestere af fedtsyrer, fremstillet af glycerol og naturlige fedtsyrer. De fedtstoffer er der overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E474 - Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af fedtsyrer af, fremstillet af sukker og naturlige fedtstoffer. De fedtstoffer er af overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E475 - Polyglycerolestere af fedtsyrer, en kombination af polyglycerol og naturlige fedtstoffer. Normal fedt består af glycerol og fedtsyrer, for disse produkter er yderligere glycerol koblet til den normale glycerol. Kombination af polyglycerol og naturlige fedtstoffer. Fedtstofferne er overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E479 - Esterificeret soja olie, der produceres ved at opvarme soja-olie i overværelse af frie fedtsyrer. De fedtsyrer er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men fedtstoffer af animalsk oprindelse kan anvendes.

E481 - Natrium stearoyl laktat, kombinationen af ​​stearinsyre og mælkesyre, hvilket resulterer i en blanding af flere komponenter. Stearinsyre kan udledes fra både plante-og animalsk fedt.

E482 - Calcium stearoyl-2-lactylate, kombinationen af ​​calcium, stearinsyre og mælkesyre, hvilket resulterer i en blanding af flere komponenter. Oprindelsen af ​​stearinsyre kan enten være af vegetabilsk eller animalsk fedt.

E483 - stearylalkohol tartrat, er en kombinationen af ​​stearinsyre og vinsyre, oprindelsen af ​​stearinsyre kan være fra vegetabilsk eller animalsk fedt.

E491 til 495, sorbitaner, fremstillet af sorbitol og varierende syrer, disse er normale fedtsyrer afledt af vegetabilsk eller animalsk oprindelse.

E570 - Stearinsyre, en normal del af ethvert fedt.

E631 - Natrium inositate, Natriumsalt af inosinic syre, en naturlig syre hovedsageligt til stede i dyr. Det er kommercielt fremstillet af kød / fisk, men kan også fremstilles af bakteriel gæring af sukker.

E635 - Sodium ribonucleotides, en blanding af natriumsalte af guanylic og inosinic syre.

E640 - Glycines, oprindeligt isoleret fra gelatine, men kan være forberedt syntetisk.

E920 - L-cystein, essentielle aminosyrer afledt af proteiner.

Der er nogle tilsætningsstoffer, som ikke stammer fra animalske kilder i sig selv, men kan indebære brug af gelatine.

For eksempel:

  • E104 - Quinolingult, syntetisk
  • E 160a (i) - carotener (blanding), disse er naturlige farver isoleret fra planter
  • E 160a (ii) - betakaroten

EU E-numre List (engelsk)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred