Hvad er hormoner?
Hormoner er kroppens kemiske budbringere. De rejser rundt i blodbanen til væv og organer. De arbejder langsomt over tid, og påvirker mange forskellige processer i kroppen. Der er mange forskellige typer af hormoner, der har indvirkning på forskellige aspekter af de kropslige funktioner. Nogle af disse omfatter:
- Udvikling og vækst
- Stofskiftet – hvordan kroppen får energi fra de fødevarer du indtager
- Seksuel funktion og reproduktiv vækst og sundhed
- Kognitiv funktion og humør
- Regulering af kropstemperaturen
- Tørst- og sultfornemmelse
Hvor udskilles de fra?
Hormoner udskilles fra endokrine kirtler, som er en særlig gruppe af celler i kroppen.
De store endokrine kirtler indbefatter: hypofysen, pinealkirtel, thymuskirtel, skjoldbruskkirtel, binyrer og bugspytkirtel. Hertil kommer, at mænd producerer hormoner i deres testikler, og kvinder producerer dem i deres æggestokke.
Disse kirtler er egentlig hormonproducerende celler, som har samlet sig rundt om blodkar. De udskiller hormoner i mikroskopiske mængder. Hormoner bliver udskilt direkte i blodstrømmen og derefter transporteret til deres virkningssted, hvor de virker ved specifikt at ændre aktiviteten i specielle celler og væv. Når et hormon bliver frigivet ud i blodstrømmen, cirkulerer det ud til alle dele af kroppen, men det virker kun på bestemte dele af kroppen. Disse dele betegnes som målorganer. Hormonmængden som bliver udskilt til blodstrømmen, bestemmes ud fra kroppens behov på det bestemte tidspunkt. Hormoner har ekstrem stor betydning for kroppen. Hormoner kan forårsage store ændringer i celler og generelt i hele kroppen. Hormoner i kroppen er meget kratfulde. En lille bitte mængde af et bestemt hormon (for meget eller for lidt), kan forårsage store ændringer i cellerne i kroppen, som kan påvirke os på mange forskellige måder. Hvis kroppen skal fungere optimalt, skal hormonerne være i balance. Man kan måle hormoner i kroppen via blod, spyt og urin, for at finde ud af om man evt. har hormon abnormiteter.
I tilfælde af hormonmangel, kan en syntetisk hormonbehandling anvendes, og i tilfælde af overskydende hormon produktion, kan medicin bruges til at dæmme op for virkningerne af hormonet.
Hormoner har stor indflydelse på dit vægt- og fedttab
Insulin og leptin er to af de store spillere, når vi taler om overvægt og fedme. Fedme og overvægt er en kompleks lidelse, og forskerne kan ikke blive enige om nøjagtig hvad der forårsager det. De er dog enige om, at hormoner har en stor indflydelse på det.
Leptin hormonet udskilles af fedtceller. Leptin sender signaler til hjernen om at der er lagret nok energi i kroppen, og vi ikke skal spise mere. Overvægtige personer har masser af kropsfedt, og en masse leptin i deres blodbaner. Problemet opstår fordi leptin ikke sender signaler til hjernen. Overvægtige og fede personer kan blive leptin resistente. Det fører til overspisning og vægtøgning.
Insulin er et andet hormon der har stor indflydelse på overvægt og fedme. Insulin hormonet fortæller vores celler at de skal hente glukose fra blodbanen. Hormonet bestemmer også energilagringen i kroppen. Insulin fortæller cellerne om de skal lagre energi som glykogen eller fedt. Kronisk forhøjede insulinniveauer kan være en af årsagerne til, at man bliver leptin resistent. Med andre ord, er insulinniveauet i kroppen for højt, kan leptin hormonet ikke sende signaler til hjernen, og det resulterer i overspisning.
Insulin sender også signaler til fedtcellerne, om fedt skal lagres på kroppen, og der skal holdes på fedtet, eller om det skal frigives så det kan anvendes til energi.
Når hormonerne er i ubalance, kan de altså være umuligt at tabe sig.