FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Din Guide til Diabetes: Type 1 og type 2

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 14:08:29

Indledning

Fakta om diabetes i Danmark:

  • Ca. 320.545 danskere lider af diabetes (2015). (1)
  • Det er skønnet, at omkring 200.000 danskere endnu ikke er klar over, at de har type 2-diabetes.
  • Det er skønnet, at omkring 750.000 danskere har præ-diabetes, som er et forstadie til diabetes.
  • 12 danskere dør hver dag af sygdommen diabetes.
  • 75 danskere får hver dag stillet diagnosen diabetes.
  • Antallet af diabetikere i Danmark, er mere end fordoblet på 10 år.

Hvert år bruges der cirka 18 milliarder kroner på behandling af diabetes i Danmark.

  • 80 procent bruges til behandling af komplikationer.
  • 10 procent bruges til forebyggelse af udvikling af komplikationer.
  • 10 procent bruges på diabetesmedicin.

Kvinde med diabetes smiler

Hvad er diabetes?

Diabetes (sukkersyge) er en sygdom, hvor blodets indhold af glukose (sukker), er højere end det normale. Der findes to væsentlige former for diabetes:

  • Diabetes type 1, som ses hos både børn og voksne.
  • Diabetes type 2, som er aldersbetinget og livsstilsbetinget.

Blodets indhold af glukose stiger, hvis organismen mangler hormonet insulin, som det ses ved diabetes type 1. Hvis organismen har et stort insulinbehov, der ikke kan dækkes ved kroppens egen produktion af insulin i bugspytkirtelen, som det ses ved diabetes type 2. (2)

Mange har sygdommen diabetes i en længere periode, uden de mærker nogen form for symptomer på sygdommen. Mange mennesker bliver først klar over at de har diabetes, den dag de udvikler et af de potentielle livstruende komplikationer, som forskellige hjertesygdomme, nervesygdomme, eller når det går udover synet.

Derudover er der graviditetsdiabetes, som opstår under graviditeten, og præ-diabetes som er forstadiet til diabetes.

Hvordan får man for højt blodsukker?

Glukose kommer fra den mad du spiser, men bliver også produceret i din lever og muskler. Dit blod bærer glukose rundt til alle cellerne i din krop. Insulin er et kemisk stof, også kaldet et hormon, der produceres af bugspytkirtlen. Bugspytkirtlen frigiver insulin i blodet. Insulin hjælper glukose fra fødevarer med at blive optaget i dine celler. Hvis din krop ikke danner nok insulin, eller hvis insulinet ikke virker som det skal, kan glukose ikke optages i cellerne. Den forbliver i blodet i stedet for. Blodsukkeret bliver så for højt, hvilket kaldes for præ-diabetes eller diabetes.

Når man får stillet diagnosen diabetes

Du får beskeden fra din læge om, at du har diabetes. Du skal nu til at lære hvordan man forholder sig til sygdommen, og hvordan man kan forhindre nogle af de alvorlige problemer, som diabetes kan forårsage. Det er altid en god ide, at dele denne information med din nærmeste familie og venner, så de også kan lære mere om diabetes, og hvordan de kan hjælpe dig med at leve et sundt liv. Du kan også komme ud for nogle situationer, hvor du får brug for deres hjælp. Du kan altid få råd og vejledning hos din læge.

Diabetes betyder at dit glukose i blodet, også kaldet blodsukker, er for højt. Dit blod indeholder en vis mængde glukose, da kroppen har brug for glukose, som bliver omdannet til energi for kroppen. For meget glukose i blodet, er dog ikke godt for dit helbred. Du skal nu til at lære hvordan man lever videre med sygdommen, uden alt for mange gener i hverdagen.

Du kan sagtens leve med diabetes, når du ved hvordan sygdommen skal plejes korrekt. Diabetes er en kronisk tilstand, som du skal leve med resten af livet, og sygdommen kan have alvorlige konsekvenser for mange. Du kan kontrollere og styre din diabetes med blodsukkerkontrol, livsstilsændringer og diabetes medicin.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Diabetes og dit tandkød og tænder
Sund diæt for diabetikere
Tab dit mavefedt hurtigt