FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Diæt for diabetikere

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 15:05:35

Diabetes er en sygdom, med relation til optagelse og forarbejdning af sukker i kroppen. En diabetiker lider typisk af store variationer i niveauet af glukose i blodet, især efter måltiderne. Det er på grund af faren ved en pludselig stigning i blodsukkerniveauet, at kosten er så ekstrem vigtig for en diabetiker. Glukose er den type sukker der findes i blodet, og er den nemmeste energikilde for kroppen at benytte.

Hos en sund og rask person, optages glukose i de forskellige celler i kroppen, hvor det bliver nedbrudt til energi, og bliver brugt til at regulere kropstemperaturen. Hos personer med diabetes fungerer bugspytkirtelen ikke optimalt, og der er derved ikke overensstemmelse mellem forbrug og produktion af insulin. (1)

Sund mad for diabetikere

Hos en person med diabetes, er optagelsen af ​​glukose meget langsom og utilstrækkelig. Det medfører at glukoseindholdet i blodet er alt for højt. Denne lidelse er kendt som hyperglykæmi.

Over en længere periode, bliver de forskellige organer i kroppen påvirket af diabetes. Nyrerne er ansvarlige for filtrering af toksiner i blodet samt andre affaldsprodukter. Når der er overskud af glukose i blodet, bliver nyrerne overbelastet, når de forsøger at nedbryde den overskydende mængde af glukose.

Nyrerne bliver skadet, når dette sker over en længere periode. Nyresvigt er desværre derfor en almindelig komplikation hos diabetikere. (2)

Som hovedregel, bør alle fødevarer placeret i den høje ende af det glykæmiske indeks undgås, eller i det mindste skæres ned til et absolut minimum. En anden vigtig faktor i kostplanen, er planlægningen for hvornår de forskellige måltider skal indtages, og ikke mindst i hvilke mængder. Når kroppen bliver bombarderet med en stor mængde  mad, er den simpelthen ikke istand til at absorbere sukkeret effektivt. Det kan medføre adskellige problemer, der alle er forbundet med forhøjet blodsukker. Derfor bør en diabetikers kostplan baseres på mindre portioner, men flere måltider i løbet af dagen. Når man indtager maden i mindre portioner, giver man kroppen tid til at absorbere sukkeret langsomt, og kroppen belastes derfor ikke af et pludseligt højt blodsukkerniveau. Frugtfade, usødet yoghurt og smoothies, er fremragende desserter for en diabetiker.

Når en person lider af diabetes, kan han eller hun benytte bærbare blodsukkermåleudstyr. Disse måler blodsukkerniveauet i blodet. Personer med diabetes type 2, kan med stor fordel følge samme kostplan, som personer med diabetes type 1. Personer med diabetes type 2, kan godt håndtere en vis mængde sukker i kroppen, men når mængden af glykose bliver for høj, belaster det flere ting i kroppen. Diabetikere skal indtage så meget fiber i kosten som muligt. Fiber giver mulighed for en jævn strøm af mad ud af fordøjelsessystemet, og hjælper med en effektiv produktion, når affaldsstoffer skal ud af kroppen. Denne form for fiber er kendt som uopløselige fibre. Opløselige fibre er også meget nyttige for diabetikere. Opløselige fibre har tendens til at absorbere vand, og kan også absorbere nogle af de kulhydrater der er i fordøjelsessystemet. Opløselige fibre er således med til, at forhindre hurtig vægtøgning, samt for hurtig optagelse af fødevarer.

En vigtig faktor i kostplanen er forbruget af sunde fødevarer. Friske frugter og grøntsager indeholder masser af næring. De er også naturlige kilder til fiber. Friske frugter og grøntsager indeholder umiddelbart heller ikke den type kulhydrater, som kroppen ikke kan optage. Man bør derfor altid indtage friske fødevarer, og holde sig langt væk fra forarbejdede fødevarer. En diabetiker skal også indtage masser af vand, så urinen effektivt bortkaffer afftaldsstofferne.  

Præ-diabetes

Præ-diabetes, er det udtryk der bruges til, at beskrive et blodsukkerniveau der er højere end normalt, men ikke højt nok til en positiv diabetes diagnose. En præ-diabetikers diæt vil bidrage til, at forhindre personen får sukkersyge på sigt.

Graviditets-diabetes/Svangerskabs-diabetes

Opstår under graviditeten, og forsvinder oftest igen efter fødslen. Denne tilstand kaldes også for Gestationel diabetes.

Hvad Præ-Diabetikere ikke bør spise?

Præ-diabetes er omtalt som en tilstand, hvor blodsukkeret er lidt højere end de normale niveauer. Hvis du opretholder en sund livsstil med sund mad og tilstrækkelig motion, efter du er blevet diagnosticeret som præ-diabetiker, er det højst usandsynligt at du nogensinde vil udvikle type-2 diabetes.

Hvad er en god kost plan for diabetikere?

Mad der indeholder en lav mængde af kulhydrater og fedt. 

Hvilken slags Snacks må en diabetiker spise?

Hvis du er diabetiker, er du nødt til at spise sunde snacks, med lavt indhold af sukker og kulhydrater.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Diabetes og dit tandkød og tænder
Sund diæt for diabetikere
Tab dit mavefedt hurtigt