Kosttilskud til personer med diabetes (sukkersyge)
Personer med diabetes/sukkersyge har problemer med blodsukkerniveauet i kroppen. Forhøjet blodsukkerniveau øger angrebene på kroppens celler fra de skadelige frie radikaler. Frie radikaler er molekyler der har mistet et elektron.
Dette sker hele tiden under energiproduktion i kroppen, men betyder ikke noget hvis det sker kontrolleret, og man har tilstækkelig med antioxidanter til stede. De frie radikaler øger risikoen for udvikling af cancer, og oxiderer fedtet i cellernes vægge og i blodet. Det er derfor ekstremt vigtigt, at indtage tilskud af antioxidanter i en rimelig stor dosis.
E-vitamin
E-vitamin øger insulinaktivitet. LDL kolesterolet hos personer med diabetes er sårbar overfor iltning, som fremmer dannelse af frie radikaler, og øger dermed risikoen for hjerte- og karsygdomme. E-vitamin har en antioxidant virkning, og øger koncentrationen af de gode kolesterol HDL som forebygger forkalkning. (1)
Fiskeolie
Fiskeolie indeholder vigtige fedtsyrer, der modvirker åreforkalkning, forhøjet blodtryk samt blodpropper. (2)
C-vitamin
C-vitamin øger mængden af det gode kolesterol HDL, der modvirker indsnævring af blodkarrerne, og har en høj antioxidant virkning, som mindsker dannelsen af oxideret kolestrol LDL. C-vitamin reducerer mængden af sukkerstoffet sorbitol, der kan ophobes i blodet hos personer med diabetes. Derudover fremmer C-vitamin optagelsen af krom i kroppen. (3)
Zink
Zink spiller en stor rolle i omsætning af insulin i kroppen, og kaldes for bugspytkirtlens vidunder mineral. Zink har også stor betydning for øjnene, og for en række på flere hundrede enzymreaktioner i kroppen. (4)
B1-vitamin
B1-vitamin nedsætter risikoen for sukring (karmellisering) af proteiner i kroppen. (5)
B6-vitamin
B6-vitamin har en god antioxidant virkning, og beskytter blodkarrerne mod angreb af aminosyre. (6)
Beta-Caroten
Beta-Caroten forhindrer, at de insulinproducerende betaceller angribes af de frie radikaler. (7)
Selen
Selen nedsætter risikoen for hjerte- og kredsløbssygdomme og beskytter arterierne. Derudover har selen også en antioxidant virkning. Aminosyren taurine er et stærkt antioxidant, der modvirker de skadelige frie iltradikaler, som dannes under iltens omsætning i kroppen. Selen modvirker også ødelæggelsen af de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen. (8)
Magnesium
Magnesium niveauet i musklerne hos personer med diabetes/sukkersyge, er markant lavere end hos raske personer. Mangel på magnesium kan derfor være med til at udvikle diabetes/sukkersyge. Selv små mængder magnesium kan være med til at hindre udviklingen af komplikationer hos personer med diabetes/sukkersyge. De fleste diabetikere har ofte et lavt indhold af magnesium i blod og væv, hvilket kan forstærke tendensen til dannelse af blodpropper og for højt blodtryk, uregelmæssig hjerterytme og nedsat insulinfølsomhed. Personer i behandling med vanddrivende midler, kommer ofte til at mangle magnesium. (9)