Hvordan rejser man bedst med diabetes/sukkersyge?
Hører du til en af de rejselystne personer, behøver diabetes ikke nødvendigvis at være en hindring for dine oplevelser. Du skal bare være klar over at det kræver et par ugers forberedelse, inden man drager ud i den store verden, når man enten lider af diabetes type 1 eller type 2. Du kan altså ikke bestille en impulsiv billig rejse på Internettet, hvor der er afgang i morgen eller en af de nærmeste dage.
Du skal have en person med på din rejse, der kan hjælpe dig hvis du kommer ud i en diabetes-relateret krisesituation. Du skal sikre dig, at du kan styre dit blodsukker effektivt med insulin eller anden medicin under hele rejsen.
Inden du tager ud at rejse, er det altid en god ide, at få foretaget et lægetjek. Lægen kan skrive et brev, som du kan medbringe på rejsen, indeholdende alle informationer omkring din medicin, insulin, allergi osv. Du skal have alle de nødvendige vaccinationer mindst 4 – 6 uger før din afrejse. Hvis du bliver syg af vaccinationen, vil dit blodsukker højest sandsynlig stige, som betyder at du måske får det dårligt. Det er derfor vigtigt, at du får det gjort i god tid, så det ikke forhindrer dig i at rejse.
Du bør også medbringe en recept på din medicin, i tilfælde af skader på det medbragte medicin, hvis din medicin bliver stjålet, eller hvis du på anden vis mister det. Medbring altid mere medicin end du forventer at bruge.
Det er også vigtigt, at du sikre dig din sygeforsikring eller rejseforsikring dækker behandlinger i udlandet.
Det er naturligvis altid en god ide, at lære et par sætninger på det sprog de taler, i det land hvor du rejser hen.
- Jeg er diabetiker
- Jeg har brug for appelsinjuice
- Jeg har brug for noget sødt
Uanset hvor du rejser hen, bør du altid bære et armbånd eller emblem, der gør andre opmærksom på at du lever med diabetes.
Forbered dig sammen med din rejsepartner på en nødsituation, hvor du får insulinchok. Hvad skal de gøre, og hvad skal de give dig.