FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Boost din træning med en kaloriefri drik

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-12-02 11:04:04

Hvad er et af de vigtigste næringsstoffer for kroppen, som ikke indeholder nogen kalorier, og som øger dit energiniveau og forbrænding, når du dyrker motion? Det er vand! Det er ikke kun vigtigt, at du drikker vand i dagligdagen. Det er alfa omega, at du drikker vand både før, under og efter din træning.

Dehydrering er meget usundt for kroppen, og det dræner dig for energi når du dyrker hård motion. Vand er generelt en nødvendighed for kroppen, men er endnu vigtigere, for de personer der dyrker motion.

Kroppen har brug for vand til at regulere din kropstemperatur, og for at transportere ilt og næringsstoffer til cellerne i kroppen.

Et glas vand

Det hjælper hjertet til at yde sit bedste under træning. Hvis du er dehydreret, går det udover din træning, og dermed også dit vægttab.

Hvor meget vand skal man så drikke, når man dyrker motion? Og hvornår skal man drikke det?

Ifølge en Amerikansk undersøgelse, kan det gå udover din træning, hvis du taber så lidt som 2% af kropsvægten under en træningssession. Du kan kontrollere om du drikker nok vand, ved at veje dig før og efter træningen. Derudover kan farven på din urin, også fortælle dig om du er dehydreret. (1)

Her er nogle retningslinjer for hvor meget vand du skal drikke, før, under og efter en udholdenhedstræning. Du skal muligvis drikke mere eller mindre vand, afhængigt af flere faktorer, herunder (men ikke begrænset til) intensiteten af ​​din træning, om du sveder meget, og om du træner i varmt vejr eller et varmt lokale.

Vand før træning

Drik 500 ml til 600 ml 2 timer før din træning.

Vand under træning

Drik 200 ml til 300 ml hver 10 til 20 minutters træning.

Vand efter træning

Drik 450 til 675ml timerne efter endt træning.

Hvis din træning varer længere end 90 minutter, kan du overveje en sportsdrik, der indeholder kulhydrater og natrium.

Generelt om vand

Der er rigtig mange danskere, der slet ikke drikker vand nok. Det kan give bivirkninger som hovedpine, øget appetit, tør og kedelig hud og ikke mindst mangel på energi. Hvis du først drikker vand når tørsten melder sig, er det faktisk allerede for sent. Mange forveksler også sult med tørst. Hvis du føler trang til at spise noget, så prøv at drikke et glas vand først, og se om sulten så stadig er der. Mangel på væske kan føre til overvægt, fordi mange spiser i stedet for at drikke.

Symptomer på væskemangel

  • Hovedpine. Allerede efter to dage hvor du ikke har indtaget væske nok, vil du opleve problemer med hovedpine. Det er kroppen måde at fortælle dig, at nu skal du altså drikke vand. Alt for mange tager bare en pille, men det er ikke den rette løsning.
  • Væske i kroppen. Når kroppen ikke får nok væske, holder den på det vand der er i kroppen. Det giver væskeophobninger som er ubehagelige, og kroppen kan ikke komme af med affaldsstofferne.
  • Tørre læber. Hører du til dem der hiver læbepomaden frem i tide og utide? Det er tegn på væskemangel, så drik noget mere vand.
  • Fordøjelsesproblemer. Får kroppen ikke væske nok, kan du opleve fordøjelsesproblemer som hård mave og forstoppelse.
  • Kolde hænder og fødder. Drikker du ikke vand nok i løbet af dagen, prioriterer kroppen de indre organer, og der kommer derfor ikke nok blodcirkulation ud til hænder og fødder.
  • Tør hud. Når kroppen ikke får væske nok, går det ud over din hud. Den vil føles tør, og dine rynker synes tydeligere.
  • Øget appetit. Mange mister den naturlige tørst regulering, og forveksler derfor sult med tørt. Det fører til overspisning og vægtøgning.

Der er flere måder hvorpå du kan teste om du er dehydreret, hvis ikke du oplever nogen af ovenstående symptomer. Prøv at hive op i huden på din håndryg, og herefter give slip. Hvis huden ikke falder på plads med det samme, kan det være tegn på dehydrering. Farven på din urin giver også en klar indikation om dehydrering. Din urin skal være helt lysegul i løbet af dagen. Det eneste tidspunkt din urin må være mørk på, er om morgenen, da du naturligvis ikke har drukket vand i løbet af natten.  

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Sukker og kroppen
Alkohol og vægttab
Stress og helbred