Afbalanceret kost, sundhed og ernæring
En afbalanceret kost, bestående af forskellige og sunde fødevarer, er afgørende for at fremme et godt helbred. Vi er hvad vi spiser, og forskningen fortsætter med at bevise, at når man spiser sundt, fremmer man et godt helbred, mens usunde kostvaner gør din krop syg. Sunde fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer, som giver kroppen et sundt stofskifte. Usunde fødevarer derimod, har mangel på næringsstoffer, og medfører ophobning af diverse giftstoffer i kroppen. Ophobninger af giftstoffer i kroppen, kan over tid resultere i flere forskellige kroniske sygdomme.
En nærende og sund kost bidrager til en bedre trivsel, og opretholder et sundt BMI (Body Mass Index). Når man har et sundt BMI, reducerer man risikoen for alvorlige sygdomme som kræft, hjerte-kar sygdomme, diabetes, knogleskørhed og slagtilfælde. En sund og nærende kost er derfor utrolig vigtig i forebyggelse og helbredelse af forskellige sygdomme.
Kosten’s betydning for sygdomme
Der er flere sundhedsmæssige lidelser, der kan være forårsaget af, eller blive forværret af den kost vi spiser. Der findes også flere forskellige fødevarer, som du med fordel kan tilføje til din kost, for både at forebygge og behandle sygdomme. Når man har en sygdom, er det en god ide', at få udarbejdet en kostplan hos en diætist, så man er sikker på, at man spiser afbalanceret, og får alle de vigtige næringsstoffer kroppen har brug for.
Hjerte- og kar sygdomme
Hjertesygdomme: Hjerte- og karsygdomme er efterhånden et meget almindeligt sundhedsproblem i Danmark. Hjertesygdomme hænger ofte sammen med den kost man spiser, og specielt hvis kosten er rig på usunde fedtstoffer, for meget salt og for få grøntsager. Man kan forebygge disse alvorlige hjerteproblemer ved, at skære ned på salt og de usunde fedtstoffer, og spise en mere fiberrig kost med masser af grøntsager. Personer med hjerteproblemer rådes ofte til, at følge en bestemt fiberrig kost, som er rig på rå frugt og grøntsager.
Anæmi
Anæmi er normalt forårsaget af ernæringsmæssige mangler, og er oftest forbundet med en kost, der er lav på jern. Jern-rige fødevarer såsom grønne grøntsager, bør indgå i kosten, for at forebygge dette.
Ud over disse sygdomme, er sygdomme som forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, gigt, diabetes og nogle typer af kræft, opstået på baggrund af forkert kost.
Sunde madgrupper
En enkelt fødevaregruppe, kan ikke dække det ernæringsmæssige behov kroppen har. Vi har brug for en afbalanceret kost, hvor vi indtager en bred vifte af sunde fødevarer. Der er fem overordnede fødevaregrupper:
- Frugt
- Grøntsager
- Kornprodukter
- Mejeriprodukter
- Fjerkræ, fisk og kødprodukter
En sund og afbalanceret kost, med de nødvendige vitaminer, mineraler og kostfibre, er en kombination af disse fem fødevaregrupper. Portionsstørrelse afhænger af forskellige faktorer som, alder, aktivitetsniveau, kropsstørrelse og køn. Det er også vigtigt, at man spiser en bred vifte af sunde fødevarer på tværs af fødevaregrupperne. Dette sikrer, at man får den anbefalede næring, samt spændende og varierede måltider.
Kost og vægttab
Problemer i forbindelse med overdreven vægtstigning er hverdagskost, når vi har en tendens til, at føre en stillesiddende livsstil og har usunde spisevaner. Mennesker med overdreven vægtøgning, forsøger sig ofte med en overdreven slankekur i håb om, at opnå et hurtigt vægttab. Denne form for restriktiv diæt er meget usund, og alt for svær at følge. De fleste bukker under for fristelsen, og går tilbage til hans/hendes usunde spisevaner. Denne cyklus af gentagne forsøg og fiasko, kan efterlade den enkelte desillusionerede og opgivende, og hvad sker der så? Så trøstespiser man endnu mere. Dog kan en simpel og nem vægttabsdiæt gøre underværker for overvægtige og fede mennesker. Det er bedst at følge en daglig kostplan, som hjælper dig til, at holde fast i kostplanen. Det gør du ved at vælge en kostplan, der ikke fratager dig en masse fødevaregrupper. For at skabe balance i kostplanen, er det vigtigt, at tage hensyn til dit fysiske aktivitetsniveau.
Du kan inkludere sunde snacks i din daglige kostplan, da dette vil give dig mulighed for at spise mellemmåltider, uden at skulle bekymre sig om overdreven vægtstigning. Det er vigtigt at have realistiske mål, og flere diætister mener, at overvægtige personer ikke bør koncentrere sig om vægttab, men i stedet forsøge, at følge en sund kostplan. Når en person har besluttet sig for, at holde sig til en sund kostplan, er det vigtigste skridt mod en sundere livsstil taget. Hvis man følger den langsigtede sunde kostplan, taber man sig måske ikke så hurtigt, men man har en meget større chance for, at holde sig til kostplanen. Husk, at en sund afbalanceret kost, vil føre til en slankere og sundere dig!
Når vi er klar over sammenhængen mellem en sund afbalanceret kost og et godt helbred, vil vores mad være vores medicin, og sørge for et godt helbred livet igennem.