A-Z guiden. Ting du skal være opmærksom på som vegetar/veganer
Tilsætningsstoffer
- Albumin – findes i æggehvider, anvendes som bindemiddel i fødevarer. Kan komme fra buræg eller skrabeæg
- Alkohol – nogle producenter anvender et klaringsmiddel med animalske ingredienser (Vegetar og alkohol)
- Ambergris - bliver anvendt i parfumer, og stammer fra tarmen på hvaler
- Ansjoser – små fisk som anvendes på pizzaer og i enkelte saucer
- Animalsk fedt – afsmeltet fedtvæv fra en række forskellige dyr
- Appelsindrikke – nogle appelsindrikke indeholder gelatine (som ikke er nævnt i ingredienslisten) som bærestof for ekstra beta-caroten
- Sky – gelé fremstillet af kød eller fisk, og anvendes som overfladebehandlingsmiddel
- Brød – de fleste store producenter anvender vegetabilsk baseret emugatorer (E471, E472 osv), de gør de lokale bagere dog ikke (E-numre for vegetar)
- Chips – kan være stegt i animalsk fedt
- Chips - Kan indeholde vallepulver, som kan udledes ved hjælp af animalsk osteløbe
- Chokolade - kan indeholde valle / emulgatorer
- D3-vitamin - afledt af lanolin af fåreuld derfor er det kun D3-vitamin, som med garanti kommer fra uld fra levende der betragtes som acceptabelt
- E-numre - Den Europæiske fødevaretilsætningsstoffers nummersystem
- Emulgatorer
- Fast Food - Vegetabilske burgere kan koges sammen med kød / fiskeprodukter
- Fedtsyrer - kan være af animalsk eller vegetabilsk oprindelse
- Fond - kan indeholde animalsk fedt
- Gelatine - et geleringsmiddel, der stammer fra dyrs, ledbånd, skind, sener, knogler osv.
- Glycerin / glycerol
- Honning – Veganere spiser ikke honning
- Husblas ægte - en klaringsmiddel der stammer fra svømmeblæren hos visse arter af tropiske fisk
- Is – kan indeholde vallepulver, E-numre og æg
- Laktose - er fremstillet af mælk fra køer
- Lanolin - fremstillet af fåreuld. Bruges til at lave vitamin D3
- Lecithin - for det meste fremstillet af sojabønner, men kan være fremstillet af æg
- Kapsler - som regel lavet af gelatine, vegetariske alternativer bliver mere tilgængelige
- Kaviar (fiskeæg) - fiskene skal dræbes for at få æggene
- Kitin - fremstillet af krabber og rejer skaller
- Margarine - kan indeholde animalsk fedt, fiskeolie, vitamin D3, E-numre, valle, gelatine
- Ost - kan have været fremstillet ved hjælp af animalsk osteløbe (Vegetar og osteproduktion)
- Osteløbe - et enzym taget fra maven af en nylig dræbt kalv, der anvendes i osteproduktion
- Pasta – indeholder æg
- Slik – kan indeholde gelantine/E120
- Smør - Uforarbejdet smør er velegnet til vegetarer
- Sovs – Vegetarisk sovseblandinger er til rådighed
- Stegefedt - smeltet animalsk fedt, der anvendes til stegning
- Tyggegummi – kan indeholde animalsk glycerin
- Worcester Sauce - de fleste mærker indeholder ansjoser men vegetar-versioner er tilgængelige
- Vitamin - og helsekapsler – indeholder gelantine
- Yoghurt - nogle fedtfattig yoghurt kan indeholde gelatine
- Æg – mange vegetarer undgår æg fra burhøns og skrabeæg