FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


2 hormoner der forhindrer dit vægttab

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2016-03-21 15:47:52

Har du svært ved at tabe dig? Så læs denne artikel. Der kan nemlig være en rigtig god grund til, at din krop holder på fedtet og ikke forbrænder det.

Tyk kvinde med hormonel ubalanceDer er blevet forsket rigtig meget i hormonernes indvirkning på kroppen, og hvilken indflydelse de har på vores evne til at tabe kropsfedt. Ubalancer i hormonbalancen i kroppen, kan meget vel være grunden til at vægten ikke vil samarbejde med dig. For at finde ud af hvad man kan gøre ved hormonelle ubalancer i kroppen, bliver man nødt til at have lidt grundlæggende viden, omkring hvilke hormoner der kan have indflydelse på dit vægttab og vægtøgning.

1 Lave niveauer af Adiponectin hormoner

Adiponectin er et protein hormon, der produceres i fedtceller hofter og lår. Adiponectin påvirker også reguleringen af glukose i blodet, og spiller en vigtig rolle i behandlingen af fedtsyrer i blodstrømmen. Det er også det hormon, der fortæller kroppen at den skal anvende dit fedt som brændstof. Jo mere af dette hormon der cirkulerer i blodet, jo mere fedt forbrænder du på kroppen.

Lave niveauer af Adiponectin er forbundet med fedme. Høje niveauer af Adiponectin er forbundet med øget fedtforbrænding og insulinfølsomhed. Hvis man er insulinresistens, er det næsten umuligt at tabe sig, uanset hvilken diæt man følger. Det værste er så, at jo mere fedt du har på kroppen, jo lavere er dit Adiponectin niveau. Det gør det rigtig svært at tabe fedt. Man har fundet ud af, at den bedste måde at øge Adiponectin niveauet på, er at reducere niveauet af et andet hormon kaldet Ghrelin. (1)

2 For høje niveauer af Ghrelin hormoner

Ghrelin er bedre kendt som "Sult hormonet". Det vil sige, at jo mere ghrelin du har i dit system, jo større er din sult. Hvis du er i en situation, hvor du hele tiden styrer mod køleskabet for at stille sulten, har du højest sandsynlig forhøjede niveauer af ghrelin hormonerne. Ghrelin øger både din fødevareindtagelse og fedtophobningen på kroppen.  

Ghrelin aktiverer også et signal i hjernen, så trangen til søde sager, fed mad, alkohol og cigaretter bliver endnu større.
Det er derfor næsten umuligt at tabe kropsfedt, hvis man har forhøjede niveauer af ghrelin. (2)

3 Insulinresistens

Hvis du er overvægtig, er der en god chance for at du oplever en vis grad af insulinresistens. Det betyder, at dine naturlige insulinhormoner bliver mindre effektive, når det kommer til at sænke blodsukkeret i kroppen.

Dine muskelceller har brug for insulin, for at kunne absorbere glukose (sukker), og omdanne det til energi for kroppen. Når disse celler ikke reagerer optimalt på den cirkulerende insulin, vil dit blodsukker i kroppen stige. Effekten af dette er, at i stedet for at absorbere glukosen i musklerne, og omdanne det til energi for kroppen, vil de kulhydrater du spiser, blive lagret som fedt i stedet for. (3)

4 Kortisol (stresshormoner)

Du har sikkert hørt om forbindelsen mellem stress og lagring af kropsfedt. Det er dokumenteret, at stress øger trangen til sukker, fedt og saltet mad, men det øger også produktionen af kortisol hormonerne, som direkte fører til lagring af fedt omkring maveregionen.

Kortisol hormonet nedbryder muskelmasse til energi. Det gør det stort set umuligt at tabe sig, fordi musklerne er vores bedste ven, når det kommer til øget stofskifte. For høje niveauer af Kortisol, sætter derfor stofskiftet ned, giver muskeltab og fedtophobninger på mave og arme.

De fleste overvægtige mennesker med fedt på maven, har forhøjet blodsukker eller blodtryk, har som regel også forhøjede niveauer af kortisol. Det er selvsagt en ond cirkel når man ønsker et vægttab, fordi kortisol hormonerne gør dig fed og ikke tynd.

Overvægtige personer har endnu sværere ved at producere hormonet Adiponectin, som fortæller kroppen at den skal anvende fedt som energi, hvilket naturligvis resulterer i vægtøgning. Hormonel ubalance kan også forårsage kroniske smerter, stivhed, inflammation, betændelse, muskelømhed og træthed.

Hvad skal man så gøre?

  • Man skal øge niveauet af Adiponectin 
  • Man skal gøre Insulin hormonerne effektive
  • Man skal sænke niveauet af ghrelin
  • Man skal sænke niveauet af kortisol

Hvordan skaber man hormonel balance, så man kan tabe sig?

Den gode nyhed er, at vi ved hvorfor de fleste ikke kan tabe sig, og hvad de skal gøre ved det. Her kommer 11 tips til, hvordan du skaber hormonel balance i kroppen, så du kan tabe det overskydende farlige fedt.

1 Spis flere grøntsager

De fleste grøntsager har et lavt kalorieindhold, og de har derudover en række af antiinflammatoriske egenskaber. Inflammation i kroppen skaber hormonel ubalance. Grøntsager indeholder vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er nødvendigt for at skabe den vigtige hormonbalance. Spis 5 portioner grøntsager om dagen, og gerne broccoli, gulerødder, grønkål og spinat. Er man ikke så god til disse grøntsager, kan de med fordel indtages i en smoothie.

2 Spis de rigtige frugter

Frugter og bær som blåbær, brombær, hindbær, jordbær, æble, banan og granatæble, er det bedste valg. Disse frugter indeholder særlige phytonutrients, der har en stærk antiinflammatorisk effekt.

3 Spis flere Omega 3 fedtstoffer hver dag

Langt de fleste indtager for meget Omega 6 fedtsyrer og alt for få Omega 3 fedtsyrer. Det skaber en ubalance i kroppen. Du finder blandt andet de sunde Omega 3 fedtsyrer i fede fisk, hørfrø, fiskeolie, mandler og kosttilskud. Jo flere, jo bedre. Samtidig bør du skære ned på dit indtag af Omega 6 fedtsyrer som blandt andet findes i vegetabilske olier.

4 Spis fedtfattige mejeriprodukter

Mejeriprodukter kan godt være en god kilde til protein, men ikke hvis de indeholder for meget fedt. Spis mejeriprodukter som skyr, græsk yoghurt og sojaprodukter. Vær opmærksom på at de ikke indeholder kemikalier i form af kunstige sødemidler.

5 Få nok D-vitamin

D-vitamin er faktisk slet ikke et vitamin, men et hormon. Du skal have minimum 2.000 IE om dagen. Lave niveauer af D-vitamin kan forårsage hormonel ubalance i kroppen. Har man ikke mulighed for at opholde sig i solen, kan D-vitamin indtages som kosttilskud.

6 Anvend krydderier i maden

Masser af hvidløg, ingefær, gurkemeje, chili og friske krydderurter, specielt basilikum så ofte som muligt, og spis gerne løg hver dag.

7 Spis morgenmad hver dag

Forskningen viser klart, at hvis du springer morgenmaden over, kan det være skadeligt for din hormonbalance. Spis havregryn med bær eller banan og fedtfattig mælk eller sojamælk. Ingen sukker på din havregryn. Æg er også en af de bedste ting du kan spise til morgenmad.

8 Få din søvn

Sørg for at få mindst 7-8 timers kvalitetssøvn hver nat. Sover du ikke nok, eller har afbrudt søvn, skaber det hormonel ubalance i kroppen.

9 Spis de rigtige kulhydrater

Kulhydrater er en vigtig energikilde for kroppen, men det skal være den rigtige slags kulhydrater. Du skal holde dig til de komplekse eller kulhydrater med resistent stivelse. Det fremmer vægttab, og holder dig samtidig mæt i længere tid.

10 Spis de naturlige fødevarer

Hold dig til naturlige fødevarer, og spis ikke forarbejdede fødevarer, kunstige sødemidler, andre kemikalier og vegetabilske madolier.

11 Spis sunde fedtstoffer

De sunde fedtstoffer er kokos- og olivenolie, avocado, frø, kerner, mandler og nødder.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Protein effekt banner
Hvorfor få man bumser og akne
Alkohol og vægttab