FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Hvilke næringsstoffer har du brug for under Graviditet?

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 13:54:30

Det er ingen hemmelighed, at en sund og varieret kost fremmer dit barns udvikling og vækst, men hvilke næringsstoffer har du egentlig mest brug for, og hvor får man dem fra?

Der findes ingen magisk formel for, hvad du helt nøjagtig skal spise under din graviditet, men de grundlæggende principper for en sund og næringsrig kost under graviditet er:

  • Masser af frugt
  • Masser af forskellige farverige grøntsager
  • Fuldkornsprodukter
  • Magert protein

Dog er der nogle vigtige næringsstoffer, som du absolut bør sørge for at få nok af gennem kosten eller gennem kosttilskud.

4 fødevarer grupper

Folat og Folinsyre (Forebygger fosterskader)

Folat er et B-vitamin, der kan forhindre defekter på nervesystemet samt alvorlige abnormiteter på hjernen og rygmarven. Folatmangel i kosten, øger også risikoen for lav fødselsvægt samt for tidlig fødte børn. Folat er den naturlige form, hvor folinsyre er den syntetiske form. I modsætning til B12-vitamin, hvor kroppens depoter kan holde i flere år, kan folsyredepoterne kun holde et par måneder. Derfor er det vigtigt med en regelmæssig tilførsel af vitaminet.

Kilder til folat:

  • Fuldkornsprodukter
  • Bladgrøntsager og grønne grøntsager
  • Citrusfrugter
  • Tørrede bønner
  • Ærter

Du har brug for 800 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten. Hvis du planlægger at blive gravid, kan du fylde depoterne op med folat inden undfangelse.

Calcium - styrker knoglerne

Både du og din baby har brug for Calcium, for at få stærke knogler og tænder. Calcium styrker også dit kredsløbssystem, muskulatur og nervesystem.

Du har brug for ca. 1.000 milligram Calcium dagligt. Gravide teenagere har brug for 1.300 milligram Calcium dagligt. (1)

Kilder til Calcium:

  • Mejeriprodukter som mælk, ost, og yoghurt er klart de bedste kilder til Calcium
  • Morgenmadsprodukter
  • Juice
  • Laks
  • Spinat

D-vitamin – Opbygger dit barns knogler og tænder

En normal celleudvikling er afhængig af D-vitamim, og D-vitamin regulerer også blodet indhold af Calcium, som er vigtig for mange forskellige funktioner i kroppen. Hvis du gennem graviditen intager nok D-vitamin, reducerer du risikoen for diabetes hos barnet. (2)

Du har brug for 15 mikrogram dagligt gennem hele graviditeten.

Kilder til D-vitamin:

  • Fede fisk som laks, tun, torskerogn, hellefisk, sild, kippers og makrel
  • Asparges
  • Æg
  • Sollys

Protein - fremmer væksten

Protein er afgørende for dit barns vækst, specielt i andet og tredje trimester af graviditeten.

Du har brug for 70 gram protein dagligt gennem hele graviditeten.

Kilder til protein:

  • Magert kød som fjerkræ og fisk
  • Æg
  • Bønner og ærter
  • Tofu og soyaprodukter
  • Hytteost og andre mejeriprodukter
  • Nødder
  • Linser

Jern – Ungå blodmangel

Jerns vigtigste funktion er, at udgøre den centrale enhed i hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen, og er derfor livsvigtigt. Under graviditeten øges blodvolumen, og dit behov for intagelse af jern fordobles.

Hvis du er i jernunderskud, bliver du meget træt og mere modtagelig overfor infektioner. Du øger også risikoen for lav fødselsvægt, og for tidlig fødsel.

Du har brug for 27 milligram jern dagligt gennem hele graviditeten.

Kilder til jern:

  • Magert rød kød og lever
  • Fjerkræ og fisk
  • Nødder og tørret frugt
  • Bønner
  • Spinat

Jern fra animalske produkter, såsom kød, er lettest for kroppen at absorbere. For at øge optagelsen af ​​jern fra vegetabilske kilder og kosttilskud, kan du kombinere det med føde- og drikkevarer der indeholder meget C-vitamin, såsom appelsinjuice, tomatjuice og jordbær. Calcium nedsætter jernoptagelsen, så undgå føde- og drikkevarer rig på Calcium på samme tidspunkt. (3)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Graviditet og ernæring
Graviditet og motion
Tegn på stress