FitnessLiv

Danmark's Førende Hjemmeside
for et Sundt Liv


Graviditet og overvægt | fedme

Af: FitnessLiv | Opdateret: 2015-11-21 13:45:05

Hvis du er overvægtig eller fed under graviditeten, kan det medføre komplikationer for dig og din baby. Jo mere overvægtig du er, jo større er risikoen for komplikationer.

 • Du er overvægtig, hvis dit BMI ligger mellem 25 og 29
 • Du er fed, hvis dit BMI ligger over 30.  

I Danmark er mellem 15-20% af alle gravide overvægtige. Du skal have målt dit BMI inden du bliver gravid, da det ikke vil være retningsvisende under din graviditet, da du naturligvis tager vægt på som følge af graviditeten.

Hvor meget vægt er sundt at tage på under Graviditet?

Overvægt gravid kvinde

For at beskytte dig selv og dit barns velbefindende under graviditeten, skal du helst tabe dig, inden du bliver gravid. Når du har en sund og normal vægt, øger du dine chancer betydeligt for at blive gravid, og du reducerer risikoen ved komplikationer under graviditeten, som følge af overvægt.

At være overvægtig under graviditeten, kan have en stor indvirkning på både dit eget og dit barns helbred.

Hvis du står i en situation, hvor du er overvægtig, og allerede er blevet gravid, er der stadig mange ting du kan gøre, for at minimere risici for dig selv og din baby.

Under graviditeten

Hvis du er blevet gravid, og samtidig er overvægtig, er det en rigtig dårlig ide, at starte på en slankekur eller andre vægttabsprogrammer. Der er mange risici forbundet med overvægt og graviditet, men der findes ingen beviser for, at vægttab under graviditeten vil reducere disse risici.

Det du kan gøre for at hjælpe dig selv og din baby er, at spise en sund og afbalanceret kost, samt indføre moderat fysisk aktivitet i din hverdag. Du kan få personlig rådgivning ved diætister eller kostrådgivere, hvis du er i tvivl om hvad du bør spise, og i hvilke mængder. Fysisk aktivitet skader ikke dit barn, men hvis ikke du har dyrket regelmæssig motion inden graviditeten, skal du kun udføre moderat motion såsom svømning, gåture, cykling, yoga osv.

Kost under graviditeten

Det er utrolig vigtigt, at spise sundt, og sikre at kroppen får de vitaminer og mineraler, den har brug for under hele graviditeten. Hvis du spiser usundt, suger graviditeten vigtige vitaminer og mineraler udfra din egen krop. At spise sundt, handler også om at vide hvilke fødevarer du skal undgå, fordi de kan skade dit ufødte barn.

Dit ufødte barn har brug for store mængder calcium, for at udvikle stærke knogler og muskler. Hvis du ikke indtager nok calcium gennem kosten, vil din baby stadig tage det de skal bruge, fra din krop. Det betyder, at din egen krop kommer i calcium underskud, der kan føre til hårtab og mange andre ting. Calcium findes i alle mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt, men findes også i mange frugter, grøntsager og kornprodukter.

Fødselsdefekter

Mange fødselsdefekter kan ikke forebygges, men du kan i høj grad reducere risikoen, ved at spise næringsrige fødevarer. Mangel på folinsyre, kan øge dit barn chancer for rygmarvsbrok. Folinsyre findes i fødevarer som fuldkornsprodukter og bladgrøntsager, men kan også indtages som kosttilskud. Hvis ikke du indtager rigelige mængder af folinsyre, øger du risikoen for fødselsdefekter hos dit barn. (1)

Risici ved overvægt og graviditet

Overvægt og fedme kan både føre til problemer med at undfange, og give problemer under og efter graviditeten. Hvordan kan fedme påvirker min graviditet?

Hvis dit BMI ligger på 30 eller derover, øger du risikoen for følgende komplikationer:

 • Svangerskabsdiabetes (Kvinder der er overvægtige, øger risikoen for diabetes, der udvikles under graviditeten, i forhold til normalvægtige kvinder)
 • Svangerskabsforgiftning og forhøjet blodtryk(Kvinder der er overvægtige, har en øget risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning og forhøjet blodtryk efter 20. uge af graviditeten. Denne form for forhøjet blodtryk, kan give seriøse komplikationer hos moderen og babyen)
 • Abort og dødføsel (Fedme øger risikoen for spontan abort og dødfødsel)
 • Obstruktiv søvnapnø (Kvinder der er overvægtige under graviditeten, øger risikoen for en potentielt alvorlig søvnforstyrrelse, hvor vejrtrækningen gentagne gange stopper. Graviditeten kan også forværre eksisterende obstruktiv søvnapnø)
 • Blodpropper (Kvinder der er overvægtige under graviditeten, har øget risiko for en alvorlig tilstand, hvor der dannes blodpropper i blodkarrerne)
 • Infektioner ( Kvinder der er overvægtige, har øget risiko for urinvejsinfektioner under graviditeten. Fedme øger også risikoen for infektioner efter fødsel, uanset om barnet fødes normalt eller ved kejsersnit)
 • Styrtblødninger efter fødsel (Kvinder der er overvægtige, øger risikoen for styrtblødninger, hvis de føder normalt)
 • Amningsproblemer (Kvinder der er overvægtige, øger risikoen for amningsproblemer)
 • Fødsel ved kejsersnit eller med sugekop (Fedme under graviditeten øger sandsynligheden for akut kejsersnit, og fødsel med sugekop. Fedme øger også risikoen for komplikationer efter fødsel og kejsersnit, såsom langvarig sårheling og sårinfektioner)
 • Fosterskader (Kvinder der er overvægtige, øger risikoen for fosterskader på barnets hjerne og rygrad)
 • Helbredsproblemer senere i livet for din baby, såsom fedme og diabetes (2)
Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
 


Graviditet og ernæring
Graviditet og motion
Tegn på stress