Hvad er præ-diabetes?
Præ-diabetes, er det udtryk man bruger til at beskrive forstadiet til diabetes/sukkersyge. Hos en person med præ-diabetes er blodsukkerniveauet højere end normalt, men stadig ikke højt nok til en positiv diabetes diagnose. Finder man ud af, at man er præ-diabetiker, kan den rette kost kombineret med en sundere livsstil, forhindre, at personen får rigtig diabetes/sukkersyge.
Præ-diabetes er en alvorlig tilstand, der kan beskrives som den fase der kommer forud for type-2 diabetes.
Præ-diabetes er et klart faresignal, som giver dig en advarsel om, at det er nu du skal foretage ændringer i dit liv. Hvis man bare fortsætter ud af samme bane, er det 100% sikkert, at man udvikler diabetes type 2.
En person der får konstateret præ-diabetes, har et højt indhold af glukose i kroppen, men niveauet er ikke så højt, som tilfældet vil være hos en rigig diabetiker. Da der ikke rigtig er nogen konkrete symptomer på præ-diabetes, skal man lægge mærke til de symptomer, der normalt forbindes med type 2-diabetes, såsom hyppig vandladning, uforklarlig vægtøgning eller vægttab samt overdreven tørst. Det er også ret almindeligt, at personer med præ-diabetes er meget trætte.
Selvom det er en tilstand der skal tages alvorlig, kan man sagtens selv behandle den med en kombination af en sund kostplan og motion.
Symptomer på præ-diabetes
Præ-diabetes kan kun diagnosticeres af din læge ved hjælp af en A1C- test. En A1C-test er en fastende plasma-glukosetest eller en oral glukose tolerancetest. Hvis en eller flere af nedenstående symptomer forekommer, kan du kontakte din læge som udfører testen. (1)
- Meget tørstig
- Meget sulten hele tiden
- Tisser meget
- Er meget træt og energiforladt
- Dit syn bliver sløret
- Du får sår som har svært ved at hele
- Du taber dig
- Hyppige infektioner
Hvad skal en præ-diabetiker spise?
Kosten bør hovedsagelig bestå af præ-diabetiske fødevarer, dvs. fødevarer der indeholder så lidt sukker, kulhydrater, kalorier og fedt som muligt.
Den primære fokus i en præ-diabetikers kost er naturligvis, at reducere risikoen for at man udvikler type-2 diabetes. Kosten skal indeholde fiberrige fødevarer, bestemte frugter og ikke-stivelsesholdige grøntsager som bønner, gulerødder, broccoli og spinat. Disse fødevarer hjælper også præ-diabetikere med at tabe sig, hvis de samtidig døjer med overvægt. De mest ideelle fødevarer er grønne grøntsager, men det er dog også vigtigt, at spise mange andre grøntsager, så man får en god variation i kosten.
Et af de vigtigste ting for en præ-diabetiker er, at udelukke alle fødevarer der indeholder simple kulhydrater, da de fører til vægtøgning hos de fleste mennesker, og derudover sætter blodsukkeret i vejret. Man skal derimod spise komplekse eller resistente kulhydrater og en generel fiberrig kost, som forbedrer fordøjelsen og stabiliserer niveauet af blodsukker i kroppen. Fødevarer med et højt fiberindhold giver mere energi til kroppen, og giver dig en god mæthedsfornemmelse i en længere periode. Det kan i sidste ende forhindre overspisning, og dermed give dig et varigt vægttab.
Kosten kan også indeholde bønner som flækærter, pinto bønner, kidneybønner, garbanzo bønner og sojabønner. Frugter som er gode for præ- diabetikere er æbler, blommer, jordbær, pærer, grapefrugt, appelsiner og tørret abrikos. Din indtagelse af protein skal bestå af passende portioner af fisk, kylling, kalkun, magert oksekød og magert svinekød. Flydende fedtstoffer som olivenolie og kokosolie kan anvendes til madlavning, i stedet for faste olier, smør og margerine.
Der findes rigtig mange gode opskrifter i kogebøger for diabetikere, og på internettet hvis man søger på opskrifter for diabetikere. Det er vigtigt, at få oplysninger om de ernæringsmæssige fakta for opskrifterne, og at holde sig inden for de anbefalede mængder af salt-, fedt-og kalorieindtag for dagen. Det kan være en rigtig god idé, at få alle dine opskrifter godkendt af en diætist. Kostplanen bliver hurtig en naturlig del af hverdagen, og dermed også din daglige rutine.
Når og hvis dit blodsukkerniveau vender tilbage til normale niveauer, betyder det ikke, at du bare kan gå tilbage til den kost du spiste før. For at forhindre at dit blodsukker igen bliver for højt, er det bedst at finde en balance mellem en præ-diabetisk kost og en normal sund kostplan.
Hvad præ-diabetikere ikke bør spise?
Præ-diabetes er omtalt som en tilstand, hvor blodsukkeret er lidt højere end de normale niveauer. Hvis du opretholder en sundere livsstil med sund mad og tilstrækkelig motion, efter du er diagnosticeret som præ-diabetiker, er det højst usandsynligt at du nogensinde vil udvikle type-2 diabetes.
Du skal undgå fødevare med højt indhold af kulhydrater såsom kartofler, ris, pasta, søde frugter og fødevarer med højt indhold af fedtstoffer som stegt mad, rødt kød, konserves og andre forarbejdede fødevarer. Du skal spise en sund og varieret kost, som indeholder ikke-stivelsesholdige grøntsager, tørrede bønner, fuldkorn, fisk, magert kød og frugt. Du skal undgå at bruge fedtstoffer til stegning udover oliven- eller kokosolie. Du skal undgå rygning, og begrænse dit alkoholindtag så meget som muligt. Du skal spise mindre portionsstørrelser, og dyrke 30-60 min. motion dagligt. Disse livsstilændringer kan helbrede alle med præ-diabetes.